Пире кромпир је прави класик међу прилозима. За то се ољуште кромпири, скувају у води, добро изгњече,након чега се дода мало млека, маргарина, мускатног орашчића, соли и бибера. То је, основни рецепт. Међутим, професионални кувари тврде како помоћу једноставног трика пире може добити још бољу арому.

Наиме кромпир је попут малог сунђера – упија течност у којој се кува (због чега се касније може лако згњечити у пире). Али, вода не даје пиреу никакву арому, због чега је најбоље кромпир одмах сквхати у лагано посољеном млеку. Тако ће кромпир одмах преузети део ароме и касније ће бити кремаст.

Осим тога, код кувања додајте мало густина у млеко. Ако вам касније буде требало још мало течности за пире, нећете морати да додајете хладно млеко из фрижидера, него мешавину млека и густина – то ће згуснути и додати арому пиреу.

Савет за гурмане

За још интензивнији укус можете скувати кромпир у павлаци за кување и зачинити с мало белог лука и свежим зачинским биљем (попут мајчине душице или рузмарина).


(Мисс7.24сата)