"ПАЛАЧИНКЕ" ОД ПОВРЋА

Потребно је: црни лук, 2 чена белог лука, 2 шаргарепе, мања стабљика целера, пашканат, 2 кромпира, 2 кашике презли, јаје, со, бибер, мало листа першуна


Поврће очистите и изрендајте. Додајте презле, со, бибер, лист першуна и умућено јаје, па све замесите. Правите од тога тање шницле и пеците их на загрејаном уљу. Вадите их на папир или салвету да упију вишак масноће. Украсите сецканим целером или першуном.



КРЕМ-ЧОРБА

Потребно је: стабљика целера, 2 шоље броколија, 2 пашканата, шака бразилских ораха или лешника, павлака за кување, кашичица мајчине душице, коцка за супу, со, бибер

Прокувајте литар воде са коцком за супу и мајчином душицом, па убаците броколи исцепкан на цветиће, сецкани целер и орах/лешник. Поклопите и оставите да одстоји десетак минута, па изблендирајте и вратите на ринглу, додајте павлаку и кувајте док не проври. Служите топло.


ВАЛДОРФ САЛАТА

Потребно је: 2 киселе јабуке, стабљика целера, 1/2 пашканата, 100 г грожђа, 100 г ораха, кашичица шећера, 2 дл киселе павлаке, 3 кашике мајонеза, сок од лимуна

Помешајте павлаку, мајонез и шећер, па оставите да одстоји 15 минута. За то време, исецкајте јабуке и целер на коцкице. Зрна грожђа пресеците на пола, извадите им семе. Орах исецкајте на ситне комаде. Помешајте воће и поврће, прелијте смесом од павлаке и мајонеза, па на крају сипајте сок од лимуна. Украсите орасима.


ЗДРАВ ОБРОК У ЧАШИ

Потребно је: шоља воде, главица зелене салате, 3 мање стабљике целера, шака спанаћа, пашканат, свеж краставац, јабука, крушка, БАНАНА, СОК ОД ЛИМУНА


Исецкајте целер на коцкице, ољуштене краставце на колутиће, рукама искидајте салату и спанаћ. Крушку ољуштите, извадите јој семенке и исецкајте је. Исто урадите и са јабуком. Банану ољуштите и изгњечите виљушком. Помешајте намирнице, па их прелијте водом и соком од лимуна. Измиксујте их штапним миксером или блендером и послужите. Попијте најкасније у року од пола сата.



НЕКАЛОРИЧАН "ПОМФРИТ"

Потребно је: 500 г пашканата, 4 кашике маслиновог уља, 2 кашичице оригана, кашичица слатке алеве паприке, кашичице белог лука у праху, со, бибер


Пашканат ољуштите, исеците уздуж, а потом као што сечете кромпир за помфрит. У чинију сипајте уље, додајте зачине и пашканат добро умочите у ову смесу. Пребаците га на плех обложен папиром за печење и распоредите, па га посолите и побиберите и убаците у рерну. Пеците га десетак минута, окрените на другу страну и наставите да печете још десет минута. Оставите да се мало прохлади и сервирајте га.

ПИРЕ СА ЖАЛФИЈОМ

Потребно је: кг пашканата, 5 кашика маслиновог уља, 3 листа жалфије, со, бибер


У шерпу ставите пашканат очишћен и исечен на коцкице, сипајте две чаше воде и додајте мало соли. Кувајте на средње јакој температури 20 минута. У међувремену у тигању загрејте две кашике маслиновог уља и додајте жалфију, смањите температуру и пржите пет минута. Скувани пашканат процедите, помешајте са жалфијом, а уље прелијте преко пашканата и додајте још три кашике маслиновог уља, па све добро измиксајте. Зачините по укусу и украсите листом жалфије, першуна или целера.



ПАСУЉ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН

Потребно је: 300 г пашканата, 150 г пасуља, главица лука, чен белог лука, 2 кашике уља, кашичица алеве паприке, лист лорбера, 0,5 л сока од парадајза, со, бибер

Потопите пасуљ преко ноћи. Налијте га водом, па додајте сецкани црни и бели лук, затим паприку и лист лорбера. Ставите да се кува. Пашканат исеците уздуж, ставите га у полукуван пасуљ и кувајте док не омекша. Извадите неколико кашика пасуља, пропасирајте га и вратите у остатак јела, зачините по укусу. Прелијте га сосом од парадајза и добро промешајте.