ЧЕСТО користимо изразе "шесто чуло" и "интуиција", а да нисмо најсигурнији да ли могу да се припишу уз нас. Јер, лаички знамо (и мислимо) да је то нешто са чим се људи рађају или се не рађају. Међутим, научници из Њу Орлеанса тврде да на томе може да се ради.

Стручњаци су покренули истраживање током којег су испитаницима давали палете са бојама. Питање за учеснике је било - које је нијансе ваша туга, срећа, страх, узбуђење..? Инструкција је гласила да одговоре дају у тишини, ослушкујући пажљиво шта им поручује унутрашњи глас, јер само тако, објаснили су им, могу да буду у конекцији са собом. И да дођу до себе.

Учесници су на почетку били скептични, а онда су се изненадили када су схватили да је свако њихово осећање стварно обојено. Међутим, никад пре тога нису размишљали на тај начин. На основу тога, истраживачи су закључили да уколико будемо слушали унутрашњи глас, знаћемо како да се поставимо у животним ситуацијама, па ако смо схватили да је наша срећа можда црвене боје, трудићемо се да је посебно носимо у тешким данима. И избегаваћемо ону нијансу која нас асоцира на тугу.

Стручњаци су поручили и да је добар начин за вежбање интуиције свакодневни јутарњи тренинг - присећање својих снова, покушај да освестимо све детаље које смо сањали, па да их после упоредимо са стварним догађајима тог дана. Тако ћемо временом успети да предосетимо неке ствари.