КО има сестру, има најбољу другарицу и подршку за цео живот. То смо могли да чујемо безброј пута али истински значај ових речи многи схвате тек када одрасту. Однос међу сестрама је посебан и нераскидив. Још од детињства деле животни кутак, тајне, радују се успесима у школи, заједно проживљавају прве љубави, разочарања, тугу... И када се посвађају, то се заврши загрљајем и помирењем. Брига, стрепња и подршка никад не престају. Када одрасту и оснују сопствене породице, сестре остају привржене једна другој као безусловни савезник и подршка у изазовима и борбама које живот намеће. Јер нико не уме боље да саслуша, разуме и посаветује. Али да ли су сестрински односи идеални у свакој породици?

Психолог и психотерапеут Љубица Богетић за "Живот плус" наглашава да је свака особа различита па тако и сваки однос другачији. Да ли ће сестре бити блиске и касније у животу, у великој мери зависи од васпитања и амбијента у којем су одрасле:

- Односи међу сестрама могу да буду доста различити, од врло блиских до ривалских и непријатељских. Обично како изгледа у почетку, такав је целог живота. Ако се у детињству успостави добар однос, временом може да се гради и буде још бољи. Уколико постоји љубомора, која траје дуже време и околина је поткрепљује, то углавном у мањој или већој мери остаје и када одрасту. Овде не мислимо на уобичајену дечју љубомору, која је нормална појава када се роди млађи брат и сестра, већ на дубљи осећај љубоморе који траје много дуже.

СУКОБИ И РИВАЛСТВА

Сестре спаја заједничка судбина, слично детињство, проблеми које су делиле са родитељима... Све то чини њихов однос посебним. Многи тога нису свесни док се не суоче са тежим животним фазама и схвате колико је важно да имају са ким да поделе терет.

- Ако је мања разлика у годинама, имају заједничка интересовања и када одрасту много лакше деле животне проблеме него са осталим члановима фамилије - каже наша саговорница. - Сестра може да повери сестри и "најдубље" тајне, док брату, мада зна да је воли, не може. Жене често више воле да разговарају о емоцијама и проблемима, док су мушкарци по том питању затворенији, али и практичнији у њиховом решавању. Женама је потребније да их неко слуша и разуме, зато је тај однос посебан.

Шта може да наруши сестинску љубав, бригу и приврженост? Због чега се међу њима јављају сукоби и ривалства и да ли је могуће то временом превазићи?

- Ако је постојала брига и приврженост, она ће остати. Постоје ситуације где је ривалство толико јако да до краја живота не може да се успостави нормалан однос. Али има и оних који временом сазревају, остваре се у професији и својој породици и почну више да разумеју сестру коју су раније доживљавали као ривала. За то је потребан рад на себи, емпатија и способност за самокритику. Често се односи међу сестрама поправљају када обе оформе своје породице и добију децу. Тада нису само сестре већ и тетке са посебном улогом у одрастању деце. Родитељи али и околина могу да имају велики утицај на однос међу браћом и сестрама. Ако отац и мајка претерано фаворизују једно дете у односу на друго, осећај љубоморе је логичан и оправдан. Често се несвесно реагује више на млађе дете, а нарочито ако је симпатичније и "слађе", што старијем улива несигурност. Деца то осећају и такво понашање доживљавају као неправду. Старије. које је до тада имало сву пажњу. одједном почиње да криви бебу која се родила. Тада деца у својој незрелости могу да закључе да би их родитељи више волели да се беба није родила.

НАЈЛЕПШИ РОДИТЕЉСКИ ПОКЛОН

Осећај несигурности и фрустрације код детета може да изазове и уколико је оно друго успешније. Још ако родитељи показује већу благонаклоност према способнијем детету, то свакако може да буде разлог за ривалство. Психолог Љубица Богетић наглашава да би сестре требало да буду и више од најбољих пријатељица, јер се са другарицама деле вршњачки проблеми а са сестром и породични:

- Уколико се успостави блискост, сестре, заиста, могу да буду као најбоље другарице. Одрастају у истој породици, са истим родитељима, мукама, проблемима и радостима и то је оно што их одваја од других односа. Чак и када је однос међу родитељима лош, лакше се подноси када имате брата или сестру. Другарице тешко могу да разумеју динамику у којој неко одраста. Сестра или брат то могу јер су у истој породици. Много је лакше делити обавезе, одговорност и терет, него бити сам и носити све то на својим леђима. Зато најбољи поклон који родитељи могу да оставе својој деци је да им подаре брата или сестру.

Сестре које су у блиским односима од детињства и у каснијем животном добу одржавају добре породичне односе. Да ли је то још једна специфичност сестринских релација?

- Често јесте случај да оне коју су биле блиске одржавају добре односе и када заснују своју породицу - каже Љубица Богетић. - Иако нису биле у сјајним односима, дешава се да се они поправе када су обе задовољне избором партнера и улогом мајке. Често се ривалство смањује. Међутим, има и оних односа где то није случај, већ се ривалство наставља и кроз доказивање у секундарној породици. Ништа није правило, односи су жива ствар и подложни су променама, ако за то постоји обострана воља и жеља.


РАЗЛИКА У ГОДИНАМА


РАЗЛИКА у годинама такође може да утиче на сестрински однос у детињству, али и у каснијој животној фази.

- Ако је мања разлика, постоји већа љубомора у почетку, али могу и много више да се друже јер имају иста интересовања и исто друштво. Уколико је разлика већа може да буде и мање љубоморе јер ће обе бити од почетка засебне индивидуе, али су интересовања потпуно различита и не деле важне моменте у детињству, већ расту као јединци. Старије дете обично има функцију да брине о млађем, тако да добија осећај да је и искуснује, што се прожима цео живот, често нису равноправни. Ако је однос добро успостављен у детињству, у одраслом добу може да буде још бољи. Сестре обично деле и породичне проблеме и своје личне и емотивне дилеме - истиче Љубица Богетић.