НИЈЕ свеједно када смо рођени - поручују истраживачи са шпанског универзитета Аликанте и додају да месец рођења одређује колико ћемо бити здрави. Током студије, научници су укључили 30.000 испитаника и повезали их са 27 хроничних обољења како би се проверило да ли период рођења утиче на дугорочно здравље. И да, веза постоји.

Студија је показала да бебе рођене у септембру имају најмању шансу да развију хроничне болести, док мушкарци рођени у истом месецу имају три пута већи ризик да оболе од штитасте жлезде него јануарске бебе.

Испоставило се да остеопорозу углавном имају жене рођене у априлу, мају, септембру и октобру, док су мартовски, јунски и децембарски мушкарци најсклонији да у каснијем добу оболе од катаракте.

Жене рођене у јулу имају за 25 одсто већу вероватноћу да добију висок крвни притисак, а јунски мушкарци 34 одсто више шансе да падну у депресију.

Међутим, нису сви сагласни са оваквим закључцима, па тако др Роберт Каф из Краљевског статистичког друштва каже да је природно да ће бити понављајућих образаца, али да они нису нужно показатељи доброг и лошег здравља.