Себороична брадавица је познатија под називом себороична кератоза. Релативно су честе промене на кожи које се сусрећу у средњој и старијој животној доби код особа оба пола, а најчешће после 35. године живота.

Могу бити појединачне (ређе), чешће многобројне мање и веће распоређене по себороичним зонама, оним које се више зноје. Најчешће их има више од 10 симетрично распоређених у себороичним пределима лица, на слепоочницама, затим врату, грудима, стомаку и леђима, као и на великим прегибима.

КАКО СЕ ПРЕПОЗНАЈУ

Искуство је прво правило у дијагностици. Често кератоза може изгледати застрашујуће, па то завара не само пацијента, већ и лекара. Обично су то светлобраон до тамнобраон па чак и црне плочасте творевине на кожи глатке или режњевите површине, величине од неколико милиметара па до два и три центиметра, појединачне или сливене једна са другом. Ако су појединачне и више на отвореним регијама (стомак, леђа па и бутине), онда им је површина што дуже стоје јако груба и храпава па се често и круни приликом брисања пешкиром или о одећу, што некад изазове мање или веће крварење праћено паником код пацијента, али и неискусног лекара.

Са друге стране често имамо већи број себороичних кератоза у такозваним себороичним зонама, које се пуно зноје, врат, чело, слепоочнице, које су обично светлобраон боје глатке површине што се често меша са младежима. Међутим, када се таква промена загребе, види се велики број ситних циста, и црних чепова који се круне. Њихова база, за разлику од младежа, није чврсто везана за кожу па се лако одваја од подлоге.

Узрок настајања кератоза је дуготрајно излагање сунцу, код особа чија је кожа генетски предодређена за овакве промене. Често пацијенти наводе да неко из ближе породице има исти проблем.

Прво питање које треба поставити је да ли их треба уклонити? Мој одговор је ДА!!!

КАКО СЕ СКИДАЈУ Уклањају се течним азотом, електрокаутером, ласером с тим што су најбољи како здравствени тако и естетски резултати добијени радиоталасном техником уклањања. Кад говоримо о висећим брадавицама, могуће је буквално у року од пет минута уклонити и више од 100 папилома. Уколико су промене већих димензија и незгодних локализација потребно је дати локалну анестезију. Врло су незгодне промене на очним капцима не само због незгодне локализације већ и због обилног крварења приликом уклањања уколико га обавља особа без потребног искуства и знања. Међутим, колика год промена била, и без обзира на то где се налазила представљаће врло једноставну интервенцију за искусног радиоталасног хирурга.

КОЈА ЈЕ МЕТОДА НАЈБОЉА

На основу свог дугогодишњег искуства и терапијско-естетских резултата метода избора је радиоталасна техника уклањања за разлику од течног азота, термокаутера и других које остављају видне ожиљке.

Код промена скоријег датума се не користи никаква анестезија. Техником радиоталасне вапоризације се кератозе до 5 мм уклоне за неколико секунди. Код већих сливених грубих промена, у локалној анестезији, уз помоћ радиоталасне омчице кератозе се уклоне за 15 секунди. Кератозе су површне промене тако да не захтевају никакво дубинско уклањање. На месту где се уклони настаје крастица, која зависно од величине отпадне за две до три недеље. На истом месту остаје млада кожа која за неколико месеци поприма боју нормалне коже. На истом месту се кератозе након радиоталасног уклањања никад не понављају.


ВИСЕЋЕ БРАДАВИЦЕ

То су бенигне израслине на кожи са којима се сусрела готово свака особа. Најчешће се јављају на врату, у пазуху, препонама, испод груди, очним капцима чешће као многобројни израштаји. Код деце су ређа појава.


ЗАШТО НАСТАЈУ

Најчешћа предиспозиција за појаву висећих брадавица је гојазност, дијабетес, хормонски дисбаланс, појачано знојење. Узрочник је ХПВ вирус чиме се објашњава њихово ширење. Ова информација је јако битна јер нам говори у прилог томе да је и могућност самосталног ширења по телу могућа. Њихов број се временом увећава на местима које смо навели као најчешћа. Обично пацијенткиња и каже да је имала неколико висуљака, а да се за неколико месеци тај број готово утростручио и да су се осим на врату јавиле и испод пазуха и груди. Вирус се шири ланчићем, одећом, пешкиром, кроз микротрауме на кожи које праве одећа и накит. Нарочито је карактеристично повећање у трудноћи због измењеног имунолошког статуса труднице. Примећено је код људи са већом телесном тежином да је број брадавица већи због појачаног знојења и већег трења делова међу собом што доприноси њиховом ширењу.

ПОСТАВЉАЊЕ ДИЈАГНОЗЕ

Ради се о малим израштајима на танкој петељци од по неколико милиметара, светлобраон до тамнобраон боје, а често и модрикасте, када су у највећем броју случајева локализовани у пазуху и на препони. Није ретко да у пазуху и на препонама буду и већи до 1 цм. Врло често поменуте брадавице могу бити и равне, и то као глатке лако уздигнуте браон пигментоване флеке на врату, лицу, слепоочној зони, што поменутим зонама даје прљав изглед.

Од симптома обично се помињу свраб, пецкање, а некад и бол када се уврне петељка брадавице. У сваком случају промене треба уклонити јер се шире, сметају и естетски су неприхватљиве.Пише: др Игор Јеремић, специјалиста гинекологије, радиоталасне дерматохирургије, едукатор радиоталасне хирургије за Европу