Тешко устајете из кревета. Леђа су вам укочена док се не “размрдате”. Осећате бол у колену док се пењете уз степенице. Муче вас укоченост и бол зглобова прстију и шаке. Свака промена времена само појачава тегобе…

Ако се препознајете у неком од наведених симптома можда имате остеоартритис који представља најучесталију болест зглобова. У највећем броју случајева захвата зглобове колена, кука, прстију шаке и кичму. Уколико се са лечењем не започне на време, остеоартритис може довести до тешког оштећења зглобова, па чак и инвалидитета.

Због чега се јављају бол и укоченост зглобова?

Хрскавица је ткиво које прекрива кост у зглобу. Она ублажава механичке ударе и смањује трење кости о кост које неминовно настаје при кретању, односно при померању и употреби зглоба. Хрскавица је релативно танка и трпи велика оптерећења, посебно у зглобовима ногу, па се током живота чак и код здравих особа њена влакна механички кидају и она се непрестано оштећује. Код особа које имају остеоартритис овај проблем је много израженији, па се током употребе зглоба, услед оштећења хрскавице трење огољених костију повећава, што прозводи бол и запаљење.

Бол је главни симптом. Јавља се у току кретања, а попушта у току мировања и одмора. Временом, како болест напредује, покрети су све ограниченији, а зглобови укочени, нарочито у јутарњим часовима после мировања или устајања из постеље.

Како зауставити пропадање зглоба?

Еминентна удружења која се баве остеоартритисом, као прву линију одбране, препоручују препарате који садрже глукозамин и хондроитин. Ова два активна састојка имају способност да након редовне употребе ублаже бол и побољшају функцију захваћеног зглоба, као и да одложе даље структурне промене зглоба које се дешавају у остеоартритису.

Јединствен препарат на тржисту Србије су Exedol® капсуле. Овај биоактивни комплекс садржи управо активне материје које препоручују лекари из Европског удружења за борбу против реуматизма (ЕУЛАР).

Exedol® у капсулама је посебан, јер за разлику од других препарата садржи хондроитин најсличинији оном, који је нормално присутан у хрскавици и течности зглоба. Овај хондроитин попут људског, има 43% већу искористљивост, па ефикасније утиче на бол и упалу, надограђује хрскавицу, повећава еластичност и покретљивост.

Такође, поред хондроитина, Exedol® капсуле садрже и глукозамин, С-аденозил метионин, манган, витамин Ц, витамин Д. Све активне компоненте заједно доприносе побољшању покретљивости зглобова, очувању хрскавице и нормалном формирању везивног ткива.

Будите одговорни према себи и свом здрављу. На време зауставите процес који може довести до бола и укочености зглобова!

За више информација и консултацију позовите на број телефона 011 20 70 801, или посетите наш сајт www.exedol.com.

(ПР)