ИСКРИВЉЕНИ зглобови шака иако су неизбежна последица реуматоидног артритиса, често нису знак ове болести. Разлог ових промена, када није реч о реуматоидном артритису, су артрозе. Доктор Никола Рогановић из Института за реуматологију, објашњава да у случају артроза до оштећења хрскавице зглоба долази услед генетских и механичких фактора, док код реуматоидног артритиса хрскавица и зглоб пропадају услед запаљења. Ове дегенеративне промене најчешће погађају жене, по правилу настају на зглобовима шака, али могу да захвате и све друге зглобове.

- Најчешће се јављају артрозе вршних зглобова прстију шака, потом и нижих зглобова - каже др Рогановић. - Осим ових зглобова, дегенеративне промене се веома често срећу на коленима, куковима, стопалима, као и на доњим вратним и доњим лумбалним пршљеновима.

Ове промене нису само естетске, већ су и болне при покретима.

- Напредовањем артрозе бол постаје интензивнији и може да се јавља и без покрета и оптерећења - каже наш саговорник. - У тој фази постоји и ограничење покрета у зглобу и појава отока, а касније се могу јавити и деформитети и нестабилност у зглобу.

Старењем расте ризик да се оболи од артрозе, мада није искључено да се она појави и у млађем животном добу.

- Артрозе се обично јављају код старијих од 45. године, пре свега жена - каже Рогановић. - Нарочито су у ризику жене у менопаузи, посебно када су у питању колена и шаке. Битан разлог за то лежи у томе што се смањује ниво естрогена, хормона који делује заштитно на зглобну хрскавицу. Генетски фактори су такође битни, што најбоље показује чињеница о знатно чешћој појави ове болести код особа које у фамилији већ имају оне са дијагностикованом артрозом.

Дегенеративне промене на зглобовима могу да настану и услед честих повреда, пре свега спортских. Такође, карактеристичне су и за професије код којих постоји прекомерна употреба одређених зглобова.

- И гојазност представља један од фактора ризика и то не само због повећаног оптерећења носећих зглобова, као што су колена, кукови и зглобови кичменог стуба, већ и због повећаног стварања прозапаљенских цитокина који доводе до убрзане разградње хрскавице - каже др Рогановић.

ОТОК КОЛЕНА

АРТРОЗЕ често прати и оток зглобова, а убедљиво најчешће колена. У том случају терапија је стављање хладних облога и строго мировање. Када ове мере не дају резултат, лекари се одлучују на извлачење вишка течности из зглоба помоћу игле и убризгавање лека у упаљени зглоб.