Има пуно ризика и болести у данашњем свету. Зато се медицина стално усавршава, проналази нове методе превенције и лечења. 2Д класичан ултразвук одлази полако у прошлост. Под утицајем развоја дигиталне технологије све се више користе 3Д, 4Д ултразвук и колор доплер.

Ова савремена медицинска техника омогућава вам безболна искуства без контраиндикација. Наводимо 3 њене главне предности у односу на класичан ултразвук.

1. Прецизни прегледи током трудноће

3Д или 4Д ултразвук детаљно прате развој и понашање плода у материци. Већ од 3. седмице трудноће можете да чујете мало срце плода помоћу колор доплера. 2Д класични ултразвук пружа замућене и нејасне слике бебе, тако да се не види њен изглед до рођења.

3Д ултразвучни преглед обезбеђује тродимензионалну квалитетну слику плода. Могу да се уоче најситније аномалије до рођења бебе. 4Д технологија даје динамичке тродимензионалне слике, заправо видео снимке плода. Родитељи и доктор могу да виде покрете плода, сисање прстића, смех, плач, мрштење итд. Колор доплер прати и мери кретање крви кроз ткива бебе.

Родитељи имају комплетан увид у стање детета, и то преко јасне, прецизне и обојене слике. Установљено је како се на тај начин развија јака емоционална веза између нерођене бебе и родитеља. Труднице се осећају опуштеније и сигурније када знају бројне детаље о плоду.

2. Откривање болести у раној фази развоја

Сваку болест треба открити на време док не буде касно. 3Д/4Д ултразвук се употребљава ради превенције вашег здравља. Врши се ултразвучни преглед свих делова организма: главе, врата, срца, трбуха, полних органа, удова. Циљ је дијагностиковати могуће болести и поремећаје у телу да би се предузела адекватна терапија.

Захваљујући 3Д/4Д ултразвуку откривају се рани знаци тумора и рака. Иако нема симптома, сазнајете тачну и прецизну дијагнозу. Стручњак користи ове савремене технике да прикаже право стање одређене регије вашег тела.

2Д класичан ултразвук има бројна ограничења и ризике за пацијенте. 3Д/4Д технологија омогућава безболно, брзо и ефикасно скенирање, детаљну анализу спољашњих и унутрашњих делова органа. Подаци се обрађују у најкраћем року, па се после враћате својим обавезама.

3. Детаљно проверавање крвних судова

Колор доплер је техника у 3Д/4Д технологији која реконструише реално стање вашег крвотока. Ту се прецизно мере кретања крви кроз ткива и карактеристике крвних судова. Кардиолог специјалиста може да обави квалитетан кардиолошки преглед.

Циљ је да се открије могуће сужење (стеноза), зачепљење (оклузија) или проширење (анеуризма) крвних судова.

Прочитајте још: Предности Ултразвук 4Д цолор допплер дијагностике

Врши се детаљан 3Д/4Д ултразвучни преглед каротида (крвних судова врата) и срца. Научно је доказано како аномалије на каротидама проузрокују мождани удар или шлог.

Зато се на време прегледајте да не осетите касније знаке можданог удара: одузетост руке или ноге, парализа једне стране лица, изненадан губитак или замућеност вида, несвестица, отежан говор или гутање.

Прецизно прегледање срца и артерија такође предупређује гангрену, тромбозу, атеросклерозу (стварање наслага на крвним судовима), пуцање трбушне или срчане аорте. 3Д или 4Д ултразвук са колор доплером гарантују брже испитивање крвних судова да би се предузеле на време превентивне мере.

3Д/4Д технологија чува ваше здравље

Фото: Freepik.com

Овакви ултразвучни прегледи трају око 20 минута. Све се више примењују код трудница и потенцијалних или стварних пацијената. За разлику од класичног ултразвука 3Д/4Д апарати са колор доплером пружају најтачнији увид у ваш организам.

Добијате бољи квалитет слике без чекања, бола и ризика. Уз помоћ ове савремене технологије спречавају се разне болести у раном стадијуму. Тако је ваше здравље заштићено и имате прилику за дужи, квалитетнији живот.