Кад пожелим бићу мајка! До тог тренутка направићу себи каријеру и обезбедити материјалну независност, тако да ме ништа не спутава у периоду ишчекивања бебе. Овако размишља већина здравих младих жена чији живот иде узлазном путањом, углавном са занемарљивим препрекама. Али, на жалост, није код свих тако. Постоји немали проценат жена чији је живот прожет мукотрпном борбом са многим недаћама, а пре свега са различитим болестима код којих је исход потпуно неизвестан. Понекад то траје од најранијег детињства, док још нису у потпуности ни свесне шта им се дешава. Малигне болести су посебно оптерећујуће јер изазивају сталну зебњу. Прво, док се боре за живот, а потом и да се остваре као мајке.

Колико је трудноћа за жене лечене од карцинома остварива и са чим се све суочавају у очекивању принове, објашњава специјалиста гинекологије и акушерства и субспецијалиста за инфертилитет (смањена могућност за трудноћу) професор др Ана Митровић-Јовановић из ГАК "Народни фронт":

- Код жена код којих је постављена дијагноза малигног обољења, или су се током живота од ових болести лечиле, трудноћа је строго индивидуална. Заправо, не може се рећи да постоје две исте пацијенткиње са истом дијагнозом малигног обољења, истим стадијумом развоја болести када је откривена и истом терапијом, па да резултат лечења неплодности која може бити присутна, буде исти. Генерално, малигне болести ма које врсте представљају опасност за овакво стање жене, због чега њена трудноћа до најситнијег детаља мора да се испланира и са апсолутном пажњом прати.

* Шта то тачно значи?

- Прво се гледа врста малигнитета. Односно, да ли тај малигнитет узрокује неплодност или је трудноћа забрањена да се не би угрозило здравље конкретне жене. Иако сама малигна болест није оштетила репродуктивну функцију, свакако да неопходна примарна цитостатска терапија оштећује и мења функцију целог организма, па сходно томе неповољно утиче и на репродуктивну функцију.

* Како се спроводи лечење?

- Лечење је усмерено, пре свега, на очување здравља жене, па тек онда на евентуалну трудноћу. Ако се ради о врло младој особи или особи која је у репродуктивном периоду а није се остварила као мајка, у лечење су укључени посебни тимови који постоје при Онколошком институту и другим терцијарним гинеколошким установама. Сходно дијагнози и стадијуму болести они процењују да ли се може очувати репродукција. Поготово када се ради о изузетно малигним туморима. Примера ради, карцином јајника представља један од најмалигнијих тумора, а ретко се дијагностикује у стадијуму када је излечив и са добром прогнозом. Међутим, без обзира на околности, уколико се процени да постоји могућност очувања репродуктивне функције, терапија у лечењу се усмерава на поштедну хирургију, односно очување репродуктивних органа. Иначе, за сваку жену са наведеном дијагнозом, у здравственом смислу је најбоље да се након завршетка репродуктивне функције, у договору са стручним тимом, репродуктивни органи одстране јер представљају потенцијално жариште за повратак болести.

* Колико су ове трудноће ризичне?

- Гравидно стање жену са малигнитетом угрожава јер јој смањује имунитет који већ није на завидном нивоу. Истовремено, мења хормонски статус и неповољно утиче на развој малигних болести. Зато, када се постави дијагноза малигне болести, одмах треба предузети поступак замрзавања јајних ћелија, ради очувања репродуктивне функције. Замрзавање јајних ћелија треба да се уради пре примене цитостатске и друге онколошке терапије, да би се у потпуности очувале све њихове карактеристике. Јајне ћелије трају до десет година, што у извесној мери делује опуштајуће на потенцијалну мајку подвргнуту озбиљном лечењу.

* Постоје ли још неке специфичне форме на које треба обратити пажњу?

- Има их много, а међу њима посебну пажњу завређује карцином ендометријума, односно слузокоже материце. У уобичајеним околностима овај облик карцинома подразумева уклањање материце. Али, ако се ради о особи која није рађала, процењује се да ли је упутно лечење медикаментима и интервенцијама које ће материцу очувати док се не обави репродуктивна функција. Већ након тога материца мора да се одстрани јер жену животно угрожава.

РИЗИК И НАДА УПРКОС БОЛЕСТИ!

Генерално гледано, без обзира на финално излечење од карцинома, жеља за родитељством често остаје неостварена. На жалост, у већини случајева нисмо у могућности да поступак очувања плодности омогућимо, а да не угрозимо здравље жене. Уз обостране напоре, чак и када проценимо да је могуће учинити све да до трудноће дође, увек постоји ризик за опште здравље пацијенткиње, који она мора да прихвати.

Ипак, то никако не значи да треба да одустану од намере да се потврде као мајке, упркос болести. Без обзира на све тешкоће са којима се суочавају, сведоци смо повећаног броја пацијенткиња са малигним болестима које су оствариле трудноћу. Моја порука свима је да не губе наду, да истрају у својој намери и никако не одустају. Истовремено апелујем да искључиво поштују медицинске препоруке, а никако да се ослањају на лажна обећања и алтернативу. Добра ствар у целој причи је да је овим пацијенткињама омогућено бесплатно лечење у циљу остваривања потомства, као и замрзавање и чување репродуктивног материјала, односно јајних ћелија. Републички фонд за здравствено осигурање покрива све њихове трошкове- наглашава др Митровић-Јовановић, председница Републичке стручне комисије за лечење неплодности.