ВЕШТАЧКА интелигенција и машине које откивају болести срца и пре него што оне настану, само су неке од новина у кардиологији које су светски стручаци, из Јапана, САД, Русије и још 37 земља, недавно представили у Београду, на међународном конгресу.

Организатор конгреса, кардиолог професор др Бранислав Миловановић, у интервјуу за "Новости", каже да је мултидисциплинарни приступ, односно повезивање кардиологије, неурологије, инжењеринга и многих других области, често кључан у откивању болести.

- Пацијенти лутају од лекара до лекара јер не могу да утврде узрок тегоба. Зато су стручњаци из целог света сагласни да је најбољи начин дијагностике формирање синкопа центра, у којем би се, на једном месту, утврђивало да ли је проблем кардиолошки, неуролошки или удружени - каже проф. др Миловановић.

*Шта је привукло светску кардиолошку елиту у Београд?

- Сваке године се одржава интернационални конгрес који организују два најпознатија светска удружења из области неинвазивне кардиологије. Први је организован у Америци, други у Токију, док је Србија имала част да буде домаћин трећег конгреса, рекордног по броју учесника, са 175 страних предавача из 40 земаља. Најзначајнији људи из света кардиологије појавиле су се у Београду.

* Руски лекари су имали предавања о изненадној смрти код спортиста и младих особа.

- Професор Макаров из Русије је представио резултате тестирања у вези с појавом изненадне срчане смрти код спортиста, младих особа и деце. Он је педијатар и води један велики центар у Москви, где се тестирају деца и спортисти и процењује ризик од срчаних проблема за сваког понаособ. То је важна тема коју треба покренути, како би се срчане смрти код младих предупредиле.

* Американци су говорили о примени вештачке интелигенције у раном откивању болести.

- На конгресу је говорило шест професора са клинике у Кливленду која се сматра најбољом кардиолошком установом у свету. Одржали су предавање о вештачкој интелигенцији, односно машинама уз помоћ којих се, убацивањем и обрадом дијагностичких података, открива који пацијенти имају повећан ризик од изненадне срчане смрти. Ова грана медицине још је у зачетку, али је до сада показала одличне резултете.

*Како примена такве машине може да помогне пацијенту?

- На пример, може да се одреди да ли пацијенту треба уградити аутоматски дефибрилатор, односно уређај који се аутоматски укључује када дође до појаве аритмија.

* Група лекара из Бразила повезала је срчане проблеме и дијабетес.

- Гостовало је укупно 12 лекара из Бразила који су постигли значајне резултате у откривању повезаности срчаних болести и дијабетеса. Одредили су параметре који могу да покажу који пацијенти са дијабетесом имају повећан ризик од кардиолошких болести и изненадне срчане смрти.

* Јапан има новитете у области ЕКГ дијагностике.

- Јапанци су отишли далеко у процени кардиоваскуларних ризика уз помоћ коришћења ЕКГ сигнала. Развијају софтвере комбинујући више метода, што је дало одличне резултате.

* Доказана је повезаност између инфекција и кардиолошких проблема?

- Реуматолог из Барселоне је говорио о хроничним инфекцијама и кардиоваскуларним болестима. Објаснио је како хронична инфекција и инфламација организма може да буде узрок разних обољења, међу којима је и коронарна болест.

* Шта су лекари из Србије имали да представе свету?

- Пратимо трендове у свету у вези с дијагностиком и неинванзивним приступом лечењу, нарочито у неурокардиологији. Имамо добре резулате у вези с проценом ризика од кардиоваскуларних проблема код пацијената који су имали инфаркт или кризе свести. Доказали смо повезаност између хроничних инфекција, као што су неуротропни вируси и криза свести.

* ХЛАМИДИЈА УЗРОК БОЛЕСТИ СРЦА?

На који начин инфекција изазива болести?

- Доказали смо везу између хроничне инфекције, вируса и промена на срцу, као што су аритмије. У питању су честе инфекције, као што су цитомегало вируси, варичела, херпес, хламидија пнеумоније и борелија. Осим тога, хронична инфекција изазива и аутоимуне болести, као што су обољења штитасте жлезде.