ФИЗИЧКА активност је један од најважнијих корака у побољшању и очувању здравља. Јер, мањак рекреације и неправилан начин исхране су, када се искључи генетика, главни фактори ризика за настанак хроничних болести. Редовно вежбање доказано смањује ризик од настанка срчаних болести, можданог удара, остеопорозе, дијабетеса, депресије, гојазности...

Они који су физички активни имају израженији волумен мишића, бољи метаболизам и повећану енергетску потрошњу. Поједине студије показују да је после тренинга чак до 72 сата повећана потрошња енергије, што је врло значајно код процеса мршављења или одржавања телесне тежине.

Вежбање подстиче производњу липопротеина високе густине (ХДЛ) или познатијег "доброг" холестерола, а смањује нездраве триглицериде. Захваљујући томе, крвоток функционише нормално, што смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Добробит физичке активности огледа се и на конкретном утицају на психолошко здравље, јер стимулише различите хемијске супстанце у мозгу које могу да доведу до осећаја среће и опуштености. Посебан бенефит је у томе да редовно вежбање доприноси бољем изгледу што доводи до веће самоуверености и самопоуздања.

Од подједнаког значаја је и да рекерација може да помогне да се брже утоне у сан, који је дубљи, а самим тим здравији.

Уколико до сада нисте изабрали свој начин рекреирања, предлажемо вам неке од најкласичнијих вежби да са њима почнете да будете активни.

ТРБУШЊАЦИ

Лезите на леђа и ставите руке на потиљак. Ноге савијте у коленима. Подижите лопатице и груди од подлоге док би доњи део леђа требало да остане приљубљен на подлогу. Пре подизања удахните ваздух, а док се подижете издишите. Урадите 30 трбушњака у три наврата.

ЏОГИРАЊЕ

Брзо ходање или трчање је такође врло ефикасан начин за постизање добре физичке форме. Да бисте имали резултат потребно је да џогирате најмање пола сата и да убрзате откуцаје срца.

СКЛЕКОВИ

Ослоните се на шаке које су мало шире од ширине рамена, и на колена. Затегните стомак, задњицу и леђа. Удахните ваздух, па док се спуштате ка подлози издишите. Урадите по 10 склекова у три наврата.

ИСТЕЗАЊЕ

Истезање кичменог стуба је један од најбољих начина превенције да не дође до развоја спондилозе и болова. Да бисте се истегли, нађите шипку која одговара вашој висини и окачите се о њу и висите неколико тренутака. Поновите истезање више пута.

ЧУЧЊЕВИ

Заузмите стојећи став са исправљеним леђима, затегнутим стомаком и задњицом. Ноге су раширене у ширини кукова. Удахните, па се на издисај спуштајте у чучањ, тако да колена не пређу ивицу ножних прстију, а задњицом тежите као да желите да седнете. Урадите по 15 чучњева у три наврата.