ДА бисте успешно избегли вирусе почните да се рекреирате. Физичка активност штити од вирусних инфекција, побољшава рад кардиоваскуларног система, снижава крвни притисак, контролише телесну тежину и штити од болести, као што су дијабетес, остеопороза...

Бројне студије потврдиле су да се они који су редовно физички активни брже опорављају од респираторних инфекција. Такође, они који редовно вежбају имају знатно блаже симптоме прехладе, а сматра се да су људи који тренирају чак за 50 одсто отпорнији на болести од оних који претежно током дана седе.

Ипак, да бисте уз помоћ вежбања избегли прехладу неопходно је да се поведе рачуна о трајању, интензитету и типу физичке активности. Саветује се умерен тренинг, што може да буде брзо ходање у трајању од 30 минута, пливање и вожња бицикла неколико пута недељно, плес, лагано трчање или јога.

Ове вежбе могу да постану део редовног тренинга, али битно је да се напомене да са физичком активношћу не би требало ни претеривати, јер у том случају исцрпљује организам и чини га подложнијим инфекцијама.

ИСТЕЗАЊЕ

Раскорачни став, стопала су размакнута у ширини кукова. Руке су на боковима. Уз издах савијте труп у страну, задржавајући положај са раширеним лактовима и отвореним прсима. Ова вежба ће помоћи да се истегну сви мишићи трупа. Уз издах вратите труп у почетни положај, савијте леђа у грбу и спустите се у дубоки чучањ како би потпуно истегнули леђа. Поновите исто савијајући труп у супротну страну.

ЈАЧАЊЕ МИШИЋА

Раскорачни став, стопала су размакнута у ширини кукова. Уз удах, руке спојите иза главе и раширите лактове, па главом гурајте уназад, а рукама према напред. После неколико секунди ротирајте труп у једну, затим и другу страну.

ВОЖЊА БИЦИКЛА

Када временске прилике дозвољавају возите бицикл у природи и дишите пуним плућима. У случају кише и мраза возите собни бицикл, а у рукама можете да држите тегове и радите вежбе док окрећете педале. На овај начин ће те побољшати циркулацију крви и лимфе кроз цео организам.

БОЉА ЦИРКУЛАЦИЈА

Раскорачни ста, стопала су у ширини кукова. Леђа су права. Спустите дланове на под у ширини рамена. Ова вежба ће помоћи да се максимално истегну мишићи задње ложе ногу. Уз удах, савијте једно колено, а супротну руку подигните у страну тако да се заротира труп и избаце груди, што ће ојачати мишиће леђа.