ВРЕМЕ је да поново уживате у неодољивом мирису и укусу печене или куване дуње. Али имајте на уму да је овај јесењи плод и веома лековит. Дуња је богата минералима и витамином Ц, због чега је веома ефикасна у борби против прехладе и респираторних инфекција. Садржи и пектин који благотворно делује на крвни систем, помаже код снижавања крвног притиска и штити организам од радиоактивног зрачења.

Уколико водите рачуна о килажи, обрадоваће вас информација да 100 г дуње садржи само 57 калорија. Такође, побољшава варење, препоручује се анемичним особама... Осим у исхрани, користи се и у козметичке сврхе.

Кувана дуња је одлична за особе које имају проблем са слузокожом желуца, али и против дијареје. Нарочито је важно да се зна да се дуња једе на празан стомак - само тако може да испољи сва лековита својства.