Пацијенти који болују од карциноматребали би да кажу својим лекарима ако узимају биљне производе, јер би неки од састојака могли спречити дејство њихове терапије, сазнало се на конференцији о раку.


Таблете од белог лука, ђумбира и гинка, на пример, могу да одложе зарастање рана на кожи када се рак дојке рашири.


Хирург, проф. Марија Жоао Кардосо, рекла је да нема доказа да биљне терапије или креме делују. Ако сте у недоумици, било је најбоље не предузимати ништа, рекла је.


- Лекари морају бити опрезнији када питају своје пацијенте шта још узимају када се лече од рака - рекла је проф. Кардосо, главни хирург у Центру за рак Чампалимауд у Лисабону, Португал.


Она је рекла да је посебно важно да се пацијенти увек прво консулутују са својим лекарима пре него што испробају комплементарне терапије против рака који се проширио на кожу.


Прочитајте и: PRAVA ISTINA o sirupima protiv kašlja: Obratite pažnju na PAKOVANjE, da vam ne podvale običnu šećernu vodicu


Опасност је да многи производи могу да ометају хормонску терапију или лечење хемотерапијом, а неки продужују процес згрушавања крви - што може довести до тога да ране дуже зарастају и да остане више ожиљака, пише BBC.


Као примере оних препарата који успоравају згрушавање истакла је следећебиљне производе:


Дивља камилица

Бели лук

Гинко

Глог

Дивљи кестен

Куркума