Када кренете у салон лепоте да вам стручно лице уради маникир, вероватно имате недоумицу како да ваши нокти буду обликовани да би изгледали савршено. Да ли да буду кратки или да остану дуги? Хоће ли боље изгледати ако буду заобљени или четвртасти? Најбржи начин да то одредите јесте да пратите облик кутикуле, односно кожице која штити корен нокта. Примера ради, ако имате овални облик кутикуле, препорука је да и нокти буду овални.

А да ли знате који облик чини да прсти изгледају тањи? Најпре, требало би да знате да кратки и равни нокти нису за вас. Радије бирајте дуге, односно оне који изгледају драматичније, јер ће вам то помоћи да "издужите" прсте. Истовремено, желите ли да вам нокти буду јаки, нека буду што краћи и заобљени.

Сада, када то знате, ево кратког водича о девет облика ноктију који су вам на располагању и који би требало да буду ваш избор када одете на маникир третман.

Заобљени

Овај једноставан облик савршен је за кратке нокте, који за тек неки милиметар прелазе ивицу лежишта нокта. Он, заправо, прати његов природни облик.

Четвртасти

Желите ли облик који није природно заобљен а не захтева много труда за одржавање, онда тражите да вам ураде квадратни облик са равним врхом. Одличан је за краће нокте.

Заобљен квадрат

Мало измењена верзија четвртастих идеална је за оне који воле уметничко осликавање ноктију.

Овални

Ако имате дуже нокте а желите да изгледају што женственије, испробајте овај облик. Овални нокти такође чине да вам руке изгледају дуже.

Четвртасти овал

Као што можете да претпоставите, овај стил комбинује дужину овалних ноктију са квадратним ивицама. Или, ако желите сликовит приказ, подсећа на облик паметних телефона.

Балерина

Имате ли природно дуге, чврсте нокте и имате потребу да пробате нешто неконвенционално, определите се за овај облик. Нокти су на врху равно истурпијани, али је део нокта који прелази ивицу јагодица знатно ужи од оног у лежишту нокта.

Бадем

На врху су још ужи од балерина облика и заиста имају облик бадема. Издужују руке и чине их виткијим.

Стилето

Веома је непрактичан, јер су нокти дуги и оштри, односно имају шпиц. Нису за рад, али јесу за показивање

Кармин

Може да буде забаван за специјалне прилике, али такође није практичан, поготово за особе које свакодневно треба да стављају контактна сочива, јер на врху нису равни већ имају косину.