ПАСТЕ за зубе, дезодоранси, шампони, сапуни и креме су производи без чије употребе савремени човек тешко може да замисли живот. Њихово коришћење је свакодневна рутина и зато мало ко помисли да управо ови препарати могу да буду узрок алергије, погоршања астме, перутања, црвенила и иритације коже, екцема, афти у устима, па чак, како сугеришу нека истраживања, и канцера дојке и стерилитета...

Да би се нежељени ефекти употребе козметике избегли стручњаци саветују да се обавезно чита њен састав и указују на листу супстанци које би посебно требало избегавати.


СУЛФАТИ
На етикети су означени као Sodium Lauryl Sulfate или Ammonium Lauryl Sulfatе или Sodium Laureth Sulphate, или скраћено SLS и ALS и SLES. Ове супстанце се углавном могу пронаћи у шампонима, сапунима, пастама за зубе, прашковима за веш... Сулфати су директно одговорни за исушивање коже, њену иритацију, па осим алергије може да дође и до појаве екцема.


ПАРАБЕНИ
Ове супстанце имају улогу конзерванса. Могу да се нађу у храни, лековима, козметици и фармацеутским производима. Њихова намена је да спрече и успоре микробиолошку контаминацију производа. Међутим, одређени број студија указао је на њихов утицај у развоју карцинома дојке и рака коже, а све због тога што директно ремете мушке и женске полне хормоне.


ВЕШТАЧКЕ БОЈЕ
На састојцима козметичких производа вештачке боје крију се иза ознака PPD или P-Phenylenediamine. Највеће концентрације ове хемикалије налазе се у бојама за косу. Тамне боје за косу садрже је у већој количини него светле. Ове вештачке боје су канцерогене, али и врло токсичне јер могу да садрже алуминијум и друге отровне метале.


ТРИКЛОСАН
Aнтибактеријски и антигљивични састојак који садржи велики број козметичких производа, може да донесе више штете него користи, показала су бројна истраживања. Иако је највећи број студија о утицају триклосана на здравље спроведен на пацовима, научници су сагласни да би га требало употребљавати с опрезом. Овом састојку козметике приписују се изазивање стерилитета, алергије и астме, бактеријске резистенције и поремећај цревне флоре. Научници су истакли да би код пацијената оболелих од срчане инсуфицијенције триклосан могао да има израженије негативно дејство.


АКРИЛНИ КОПОЛИМЕР
Маскара, лак за косу и нокте углавном садрже синтетичку киселину која је на паковању производа назначена као acrylate copolymer. Ова компонента козметике углавном је заслужна за иритацију коже око очију, ноктију, као и за опадање косе и трепавица. Такође, може да изазове и алергију у виду копривњаче.