ВРАТИЛИ сте се с летовања и још сређујете утиске. Али поглед на сува, задебљала и испуцала стопала која су оставила траг у врелом песку на плажи или на асфалту, опомиње вас да је време да им повратите мекоћу, глаткоћу и сјај. Било да сте уживали на егзотичној дестинацији из снова, са пријатељицама "хватали" боју на градској плажи или базену, не заборавите да лето још траје. Дакле, самоуверено корачајте у омиљеним сандалама, препланулих ногу и негованих стопала.

Најједноставније је да одете код педикира и препустите се вештим рукама стручњака. Али ево неколико савета како да на природан начин сами помогнете својим стопалима. Саветује се да што чешће радите пилинг и хидратацију пета, првих месец дана после летовања пожељно би било да то чините бар двапут недељно. Не одузима много времена, не кошта превише и ефикасно је.

Пилинг са јабуковим сирћетом

Потопите ноге у купку од млаке воде и неколико кашика јабуковог сирћета (има јако антибактеријско дејство, скида изумрле ћелије са коже и даје мекоћу). После пола сата благо истурпијајте најсувље делове стопала. Оперите затим ноге како би се отклонио мирис сирћета, нанасите хидрантну крему на стопала и благо их измасирајте због боље циркулације. Ујутру ће вам пете бити мекане и нежне.

Метода са лимуном

Проблем грубих и задебљалих стопала може бити решен уз помоћ лимуна, што може бити боље од било које креме. Преполовите га, исцедите, а затим у кору ставите пете, обујте чарапе и оставите да делује најмање пола сата (може и дуже). Када скинете чарапе видећете да је кожа мека. Вишак мртвих ћелија одстраните лагано помоћу камена за пете или турпије. Затим на стопала нанесите крему или уље за негу тела.


Кафа и уље

Талог кафе је такође одлично средство за хидратацију коже на петама. Помешајте 50 г соца од кафе са кашичицом било ког уља, урадите пилинг кружним покретима, отприлике десетак минута, а затим исперите стопала топлом водом. Овај третман се препоручује једном недељном.

Једноставна крема

Можете и сами да направите крему за негу пета. Купите у апотеци 20 г масти невена и витамин А (10 г) у ампули или АД капи. Све што треба да урадите јесте да у мањој посуди помешате невенову маст и витамин А. Крему ставите у стаклену теглицу и чувајте у фрижидеру. Сваке вечери, пред спавање, на чисте пете нанесите крему, а затим обујте памучне чарапе. То радите две недеље ако су вам стопала запуштена, а затим можете двапут недељно. Пете ће вам после овог третмана бити глатке, нежне и еластичне.


Глицерин и алкохол

Помешајте глицерин и алкохол у односу 1:1. Утрљавајте мешавину на грубу кожу ујутру и увече и после неколико дана видећете невероватан ефекат. Ваше пете биће розе боје, а нокти сјајни. Ово средство је јефтиније и делотворније од других препарата и можете да га користите за негу лактова, грубе и испуцале коже на рукама...