ВРЕМЕ је годишњих одмора, у дилеми сте да ли да водите децу на летовање по "вашој мери" или у неко необично окружење. Муче вас многобројна питања. Да ли ће се малишани уопште сећати тих искустава када одрасту? Колико ће им значити, хоће ли их усрећити, да ли ће уживати и осећати се комфорно попут вас? Оно што је сигурно јесте да ћете памтити сваки детаљ доживљеног са њима, осмех, поглед, узвик, бескрајну топлину и безбрижност. Уколико се још двоумите да ли да их поведете негде далеко, ево неколико разлога за путовање са децом.

У свему виде добро, па ће направити радостан догађај и од самог путовања. Цичаће одушевљено приликом лета авионом, а ви ћете се осећати као да сте учинили мало чудо. Уз њих ћете лакше и брже научити стране речи, јер су невероватно радознали и љубопитљиви и упијају као сунђер. Када будете чули бар 30 питања дневно која почињу са "како се каже", хтели не хтели, обогатићете и свој вокабулар језика земље у којој боравите.

Деца су ранораниоци, па неће пропустити пријатну свежину јутра и буђење места у ком сте на одмору. Примећују ситне детаље и уживају у свему што виде, наводећи вас да застанете и обратите пажњу на нешто што вероватно не бисте ни приметили. Било да је реч о гнезду за птице, сакривеном у крошњи, мачки са невероватно зеленим очима... "Одвући" ће вас у паркове и на локална игралишта, помажући вам да боље осетите атмосферу која вас окружује. Воле вас и посматрају као узоре, зато им радо откријте делић великог, новог света у коме су. Отворите им врата планете да би је истражили још док су мали.

Лако склапају познанства, дружељубиви су, па ће брзо направити контакт са локалним малишанима. Минималисти су, не треба им много да би били срећни, довољно им је да истражују, играју се и уче кроз нове догодовштине. Немају потребе за скупим задовољствима. Уз то, није им потребно много простора, нити у апартману, нити у коферу. Не увећавају много ваше трошкове, напротив, могу их и смањити. Уместо да ручате у ресторану, направите пикник у парку или на плажи, а вечеру спремити заједно, у апартману, или чалабрцнете с ногу неки локални специјалитет.