НА формирање чула укуса пресудан утицај има мајчино млеко. Рецептори укуса, изузетно важног за сваку особу, формирају се између другог и петог месеца када већина беба сиса. То је, уједно, преломни моменат за каснији одабир омиљење хране, истичу научници из Филаделфије.

Разноврсна исхрана мајке утиче на квалитет исхране детета у каснијем периоду живота. Бебе које су се храниле горкасто киселом млечном формулом, сличне укусе воле и у адолесцентном добу. Међутим, оне које су овај укус први пут осетиле са навршених шест месеци, нису хтеле уопште да је конзумирају. Стручњаци због тога наглашавају да мајке треба своју исхрану да обогате воћем и поврћем, јер ће бебине чулне квржице на језику спонтано прихватити овај укус. Када га прихвате, касније ће радо јести и воће и поврће. Уколико мајчина исхрана није разнолика и укус млека ће бити једноличан, што може негативно да утиче на дете, односно његов лош одабир хране у каснијем животу.