АКО ваш тинејџер запали цигарету, немојте одмах да оспете паљбу на њега, него прво разумно поразговарајте са њим. Наиме, врло је вероватно да је то урадио зато што има пушачки ген - тврде амерички научници са Института за лечење болести дисајних путева у Њујорку. А дете за то није криво и не сме да се третира као бунтовно.

После вишегодишњег истраживања, стручњаци су установили да један број испитаника поседује генетске варијације које се манифестују у одређеним годинама. Оне се први пут испољавају баш у адолесценцији, када већина запали прву цигарету. Чак 27 одсто тинејџера пушача је, испоставило се током студије, имало генетску варијацију и они су у наредне две деценије постали страствени пушачи.

- Код оних тинејџера код којих је примећена та наследна предиспозиција за пушење, регистровано је да су брже постајали никотински зависници и теже се одвикавали од цигарета него особе без исте генетске склоности - објашњава др Данијел Белски, вођа истраживачког тима. - Само пет одсто испитаника је успело да престане да пуши, док 22 одсто њих, колико год да су имали вољу и трудили се, није могло да остави цигарете.