НА почетку цивилизације, у периоду Металног доба, као што знамо дешавале су се серије открића нових материјала (бакар, бронза, гвожђе), а са тим и права револуција у технологији израде средстава за производњу и изградњу. Архитектура и грађевинарство се прилагођавају новим материјалима и системима градње пратећи технолошка достигнућа, па тако небодери никад не би достигли те висине да није било иновација у производњи челика.

Данас, у време које свакодневно доноси многобројне иновације у свим областима живота, дешавају се и драстична, чак футуристичка открића у свету архитектуре. Нови материјали и методе изградње као што су био бетон који може сам себе да “поправи”, изградња куће 3Д штампом, увелико се примењују.


БИО БЕТОН

Бетон је један од најчешће коришћених материјала у грађевинарству и сем што највише доприноси загађењу животне средине, има веома озбиљну ману - пукотине које настају када је изложен већем притиску, води и хемикалијама, што утиче на безбедност објекта. У циљу спречавања појаве већих пукотина у бетону, инжењери често користе више арматуре него што је потребно, а када пукотина настане, поправка може бити веома компликована, нарочито на неким подземним и неприступачним деловима објекта. Истраживачи из Холандије развили су нову врсту бетона који може сам да се поправи - “излечи”, бетон са спорама бактерија које би, када вода продре у пукотину, стварале калцијум-карбонат чиме би се затворила пукотина. Мада је још у фази експеримента, бетон који може сам да се поправи има велики потенцијал на тржишту.


3Д ШТАМПА

Група истраживача развила је 3Д штампач који може да одштампа, тј. изгради објекат или део конструкције на основу параметара који су претходно генерисани у компјутеру. За 3Д штампу користи се посебна врста бетона која се испушта из специјалне машине - 3Д штампача у веома прецизним слојевима и под контролом рачунара. Осим бетона могу се користити природни и рециклирани материјали као што су набијена земља и мешавина грађевинског отпада: стаклена влакна, челик, цемент... Предност 3Д штампе је што машина може да изгради објекат на лицу места, чиме се смањује количина утрошеног материјала за 30 до 60 одсто, као и енергије која би била потребна за превоз. Уштеда времена изградње је од 50 до 70 процената.

Први објекти који су изграђени 3Д штампом од мешавине грађевинског отпада су у Кини: 10 кућа за 24 сата, троспратна вила и стамбена зграда од пет спратова. Машина која је 150 метара дугачка, 10 широка и 6,5 метара висока, истискује материјал слој по слој стварајући грађевинске блокове који се потом на градилишту састављају заједно са челичним ојачањима и изолацијом. Примена 3Д штампе објеката у свету је све учесталија, па се тако у Амстердаму гради мост преко једног од канала, а структура моста се штампа у оближњем складишту.

У Америци, једна грађевинска компанија жели да започне изградњу кућа 3Д штампачем, а намера је да направи одрживе и приступачне објекте са мало отпада, у којима ће употребом одређених материјала смањити ризик од пожара или оштећења крова. Дакле, све упућује на то да није превише нереално предвидети да ће 3Д штампа у будућности имати велику улогу у начину изградње објеката.НАНОТЕХНОЛОГИЈА

МАТЕРИЈАЛИ будућности и иновације у начину изградње објекта су у повоју. Осим био-бетона и 3Д штампе открића до којих су научници дошли су многобројна, на пример, нанотехнологија која има могућност да повећа ефикасност соларних панела. Ту је и материјал за кровове зграда који скупља и упија кишницу, па кад температура ваздуха достигне одређени ниво, ослобађа воду и добијеним испарењима хлади објекат.... Сва та научна достигнућа и открића када у потпуности уђу у употребу значајно ће променити систем градитељства и архитектуре, а самим тим ће имати и велики утицај на наш свакодневни живот.