У СРБИЈИ има више од 3,5 милиона објеката који подлежу енергетској сертификацији. До осамдесетих година прошлог века нисмо ни имали озбиљну регулативу у овој области, то значи да више од 80 одсто свих тих зграда захтева енергетску санацију.

Најчешћи проблеми са којима се домаћинства суочавају су хладноћа или топлота у просторији зими и лети. Наглим хлађењем просторија по престанку грејања, у кућама где је дотрајала столарија и где су танки зидови појављују се влага и плесан.

- Добра и квалитетна изолација осигурава пријатну температуру и лети и зими, смањује потребе за грејањем и хлађењем, чиме се потрошња енергије смањује на минимум и постижу веће уштеде - прича Маја Газдић, инжењер у "Електромрежама Србије". - У топлотно-изолационе сврхе данас се највише користи минерална вуна, као оптимално изолационо решење и један од најпродуктивнијих грађевинских материјала са добрим механичким, звучним, противпожарним и изолационим својствима.

За повећање енергетске ефикасности користи се стиропор, камена и стаклена вуна. Према речима Маје Газдић, камена вуна се може користити као добро термоизолационо, звучно и противпожарно решење за спољне зидове и подове због добрих карактеристика самог материјала и еколошке исплативости.

- Стаклена вуна је добар и погодан материјал унутар система преградних зидова и косих кровова, док се у пракси за разлику од типова минералне вуне као јефтиније и довољно квалитетно изолационо решење користе стиропор и стиродур - објашњава Газдићева, наводећи да су то изолациони материјали једноставни за обраду и добри за фасадне зидове, унутрашњу топлотну изолацију, косе и равне кровове.

Најосновнијом топлотном изолацијом постиже се уштеда и до 50 одсто енергије, а могуће су и веће уштеде и до 70-80 процената уколико се раде дебље изолације у односу на минимално захтеване (решавање вентилације и ваздушна пропусност објекта).

* Фото: Алекса Станковић

Улагање у топлотну изолацију се исплати, а уложено се врати од две до три године за скупље енергенте (електрична енергија) и од три до четири године за природни гас. Количина енергије која ће се уштедети зависи од више фактора као што су облик и површина објекта, дебљина изолације и навике чланова домаћинства. Столарија може бити један од главних узрока губитка топлотне енергије, зато треба санирати отворе кроз које може да уђе хладан ваздух.

Банке нуде повољне услове кредитирања за улагање у унапређење енергетске ефикасности и постизање веће економичности. Реч је о кредитима са повољном фиксном каматном стопом или бескаматним кредитима са дужим периодом отплате. Циљ је подстицај домаћинствима за већу уштеду енергије и смањење трошкова енергије. Кредити које банке нуде физичким лицима се углавном своде на постављање унутрашње и спољне изолације, замену столарије, куповину енергетских ефикасних уређаја за хлађење и загревање просторија... Термоизолација објекта је нужно и на дуже стазе исплативо решење..


РАЧУН МАЊИ ТРИ ПУТА

СВЕ нове зграде од 1. октобра 2012. године морају да имају издате енергетске пасоше и елаборате енергетске ефикасности да би добиле употребну дозволу. Инвеститори то поштују. На основу мерења и прорачуна потребне енергије за грејање зграда израђених седамдесетих година прошлог века, показано је да се потрошња може смањити са 200 кWх/м2 на годишњем нивоу на 70 кWх/м2 по години. То је три пута мање.