ИЗОЛАЦИЈА прозора, додатна ребра на радијатору, задихтована улазна врата и довраци, рупе попуњене гипсом и стиропор покривач фасаде - само су неки од начина да се угреје дом.

Како смањити рачуне за грејање су актуелна тема сваке јесени, а уз мало труда сваки објекат може да буде енергетски ефикасан. Поред одабира најекономичнијег огрева за зиму, куће и зграде које су старе више од четири деценије неопходно је припремити за зиму како би собе биле што топлије.

- Поред фасаде, највећи проблем су прозори и врата који не дихтују добро и снижавају температуру и до шест степени - каже Дејан Крстић, стручњак за изолацију из фирме "Декс". - Дрвене прозоре треба задихтовати и то је најисплативије урадити дуралуминијум-лајснама, које одстрањују и буку, као и улазак прашине. Током ноћи треба спуштати ролетне, а грејање у најхладнијим данима не треба гасити.

1. Изолациони слој малтера споља би морао да се налази изнад нивоа земље. То је први и најважнији подухват који треба обавити пре почетка зиме. Најхладнији су северни зидови, а термоизолација стиропором по квадрату кошта око 200 динара. Код зидова на вишим спратовима стиропор изолација се не ставља у собу због опасности од пожара и смањења простора.

2. У становима на вишим спратовима могу се додати ребра радијатора или убацити грејачи. Хладан зид треба "покрити" полицама или плочама од плуте које у пролеће могу да се уклоне. Иза радијатора се може поставити фолија како би рефлектовала топлоту.

3. Прозори, врата и довратак су највећи "расипници" енергије. Нова столарија је изузетно скупа инвестиција и чува топлоту само првих неколико година, а дрвена неупоредиво боље дихтује од ПВЦ. Пошто су гумене траке само привремено решење (које оштете фарбу), бољи избор су алуминијумске лајсне које за трећину штеде енергију. Дуралуминијум еластичнетраке мајстори постављају на покретне делове рамова дрвених прозора и имају доживотну гаранцију.

4. Подови без добре изолације, нарочито у приземљу, губе и до шестину енергије. Ово нарочито важи за плочице и материјал који није од дрвета. Додатни итисон, тепих или ћилим ће помоћи и да паркет буде топлији.

5. Димњак, камин, носиве греде на тавану, али и вентилатор уграђен у прозор или црево климе око којег су рупе, губе много топлоте и све их треба затворити гипсом. Шупљине у спољним зидовима и нарочито размакнуте цигле морају се попунити пре зиме.