ДИЗАЈНЕРИ ентеријера одлучили су да лустере поново ставе у центар збивања, односно плафона. Пре неколико година стидљиво су почели да провирују из прошлости, да би данас готово у потпуности бацили у сенку плафоњерке и уградна светла из актуелног тренда за уређење животног простора.

Брижљиво и маштовито дизајнирани попут најфинијег комада намештаја, често монументални, они могу да представљају и главну фигуру у простору, скрећући пажњу на себе ведрим сјајем, али и детаљима. Облика има разних, од оних који су сачињени од више гроздасто постављених абажура, налик лампама, преко све популарнијих "обичних" сијалица у стакленим куглама, затим раскошних, ланцима повезаних кристала и стаклића, до оних који личе на цветове или разгранате свећњаке.

За љубитеље лова наишли смо на занимљиво решење - лустер направљен од стилизованих, укрштених рогова јелена, са сијалицама на средини, док они који нагињу апстрактнијим формама светлост могу да "затворе" у необичне, "свемирске" или бајковите форме. Но, немојте да се брините ако сте љубитељ дифузног светла, јер можете бити у тренду тако што ћете собу осветлити са више лустера различитих величина, на којима ћете жељену јачину расвете подесити потенциометром.

Тако да, ако имате негде сачуван стари лустер, скрајнут зато што је био демоде, само обришите прашину са њега и пустите да новим сјајем обасја ваш дом.