У врелим летњим данима тешко је сачувати намирнице од кварења, поготово ако су веома осетљиве, као што су то, примера ради, јаја. На њих треба обратити пажњу још приликом куповине.

Пре него што их купите, отворите кутију у којој се налазе и проверите да ли су прљава и цела. Ако су чиста и цела, држите их обавезно у фрижидеру, али не у вратима (ту је температура виша него на полици) где је предвиђено, већ у оригиналној амбалажи. Ту ће се најбоље сачувати љуска и спречити исушивање и продор мириса карактеристичних за фрижидер.

Уколико стоје дуже у фрижидеру, јаја треба да искористите за колаче који се пеку на високим температурама или их тврдо скувајте за доручак. Здравствени стручњаци саветују да се потроше најдуже за три до пет недеља од момента куповине. Ако се не поједу одмах након кувања, најдуже после три дана боравка у фрижидеру треба их бацити