ДВЕ-три скуване кафе и џезва је, мада сте је опрали, већ потамнела. Притом је ту упорни каменац од којег је тешко побећи. Да бисте уклонили црне мрље, потребно је да с времена на време примените мали трик.

Узмите лимун, исеците га на веће комаде и убаците их у џезву. Сипајте воду до врха, ставите је да прокључа и оставите је тако са цитрусом да одстоји преко ноћи. Следећег дана проспите воду и баците лимун, па добро исперите џезву. Остаци кафе и каменца ће бити уклоњени.

На исти начин можете да се изборите и са траговима загореле хране у шерпи. Узмите лимун или сипајте кока-колу, ставите на шпорет да прокључа, промешајте и проспите. Шерпу оперите и обришите чистом крпом.