Који год вид грејања да користимо, остаје главно питање - како задржати топлоту? У чему је тајна?

Сваки стручњак за грејање ће рећи да постоји једна једина важна ствар кад је грејање у питању. Није од кључног значаја да ли се грејемо на дрва, угаљ или струју, да ли имамо радијаторе или подно грејање. Важна је - ИЗОЛАЦИЈА.

Изолација је оно што ће нам сигурно уштедети новац
који трошимо на грејање и то на врло прост начин. Све што смо потрошили да бисмо произвели топлоту, нећемо сулудо бацити, тако што ћемо "грејати улицу", само ако имамо добру изолацију.

Нажалост, чест је случај да у становима или на кућама немамо добру изолацију, па нисмо ни свесни колико топлоте буквално бацимо. А она није јефтина.

Зато, сваки динар уложен у изолацију представља најпаметнију могућу инвестицију. Већ за годину или две ће се исплатити, а свака следећа грејна сезона ће бити чиста уштеда. Изолацију ставите само једном, а уштеда је константна, из године у годину.

Зашто се, заправо, поставља топлотна изолација на зградама?

Осим естетске функције, жеље да лице нашег објекта буде лепо и привлачно, функција фасаде је и топлотна и звучна изолација. Фасада објекта мора бити способна да издржи све временске услове: високе и ниске температуре, кишу, снег, јак ветар.

Објекат на коме је одрађена демит фасада од стиропора или камене вуне остварује значајну уштеду на грејању зими односно хлађењу лети, смањује трошкове градње, а због мале тежине незнатно оптерећује објекат.Који систем термоизолације изабрати?

Данас има више система термичке изолације објеката. Најгрубља подела је на контактне и безконтактне. Безконтактни системи се најчешће примењују код великих објеката, а за мање објекте данас се користе контактни системи – такозване ДЕМИТ фасаде где је изолација причвршћена директно на зид објекта са спољне стране. Најпознатији представник овог типа су фасаде сачињене од стиропора, стиродура или камене вуне.

Од чега се састоји демит фасаде и како се поставља?

Поступак израде демит фасаде или термо фасаде подразумева да се на припремљену површину зида поставља термоизолацијска плоча од стиропора (ЕПС), стиродура или камене вуне. Везивање система се постиже арматурном мрежицом, фасадним лепковима и типловима. На крају се наноси завршна текстура - декортивни малтер, који се састоји од млевеног камена различите гранулације, зависно од жељеног изгледа фасаде. Термо фасада може да се поставља на све подлоге: циглу, блок, бетон, бетонске блокове, итд.

Шта утиче на избор фасаде?

На избор фасаде утичу расположива материјална средства, тип објекта и естетски захтеви. Оцењивање квалитета фасаде врши се на основу врсте изолације, квалитета материјала од којег је израђена фасада и начина извођења. Најважније критеријуми које треба да испуњава демит фасада су: ниска термопроводљивост, ниска апсорција влаге и воде, и ватроотпорност. И не мање битно, да је систем стабилан у дугом временском периоду односно трајан.Колико кошта једна демит фасада?

Постављање изолације и фасаде на објекат је једнократно улагање, али по прорачуну базираном на актуелној цени струје – оваква инвестиција се исплати већ за 4 до 5 година кроз уштеду на енергентима, само гледајући топлотне губитке у току грејне сезоне. Уштеда енергије на топлотно изолованом објекту може бити и до 60% у односу на објекат који није изолован.

Велика је понуда на тржишту термоизалоционих система од различитих произвођача. У зависности за који се систем одлучите, за којег произвођача и коју дебљину стиропора – цена се креће од 5 €/м2 до 12 €/м2. Норме које су до скоро важиле у нашој земљи најчешће су биле задовољене уградњом такозване "фасадне петице" (стиропора дебљине 5 цм). Влада Републике Србије је усвојила нови Правилник о енергетској ефикасности зграда, тако да се законом прописане вредности топлотне изолације могу достићи уградњом дебљег стиропора 8 до 12 цм са којима ће објекат бити добро заштићен од климатских екстрема, и лети и зими.

Ког произвођача одабрати?

Препоручујемо да се одлучите за неког од реномираних произвођача, "JUB", "HENKEL", "HELIOS", "Tikkurila" или "Maxima" јер њихови производи су лабораториски испитани, фабрички контролисани у току производње, и иза њих стоји богато искуство у уградњи фасадних система. Препорука је да све компонете система буду од једног призвођача, јер ћете само тако добити оптималну карактеристику целе демит фасаде. Производи од различитих проивођача не морају да се сложе међусобоно ни хемијски, али чешће је неслагање физичко-механичко.

Ако се определите да
све компоненте буду од једног произвођача добијате усклађен фасадни систем, са једнаким коефицијентом топлотног ширења материјала, са оптималном топлотном карактеристиком, и гарантованом водоотпорношћу. Осим тога, ако се одлучите за ЈУБ, ХЕНКЕЛ,ХЕЛИОС, ТИККУРИЛА или МАXИМА имаћете и бесплатну техничку подршку од стручних лица произвођача. Ако при том, уградњу фасаде, на пример код ЈУБ-а, изводе лица која од произвођача имају сертификат, фабрика даје гаранцију 15 или 10 година.Колико је времена потребно за постављање 200 м2 термо фасаде и када је најбоље време за уградњу?

За постављање 200 м2 термо фасаде потребно је од 5 до 7 дана, у зависности од умешности организовања градилишта и броја извођача. Идеални су наравно такозвани технички услови: тепература од 16 до 22 степени Целзијуса. Посебно се треба пазити топлотних екстрема – рецимо кад је хладније време температура не сме да падне испод +5 , и то у тренутку уградње као и наредних осам часова. Дакле време фасада је пролеће и јесен.

Какав стиропор узети и од ког произвођача?
Једна од важнијих ствари код избора стиропора је избор произвођача, а
Roma company продаје искључиво стиропор од реномираних кућа, АУСТРОТЕРМА – што гарантује да се ради о стиропору прописане густине, који је правилно експандиран и остарео, дакле стиропор чије ће димензије временом да се мењају у дозвољеним границама.На шта још треба обратити пажњу при избору материјала?

На тржишту се продаје арматурна мрежица недовољног квалитета. Минимим који препоручује Roma company је 145 грамска арматурна мрежица.

Ми Вам саветујемо да све поизводе купите код реномираног продавца. Тиме сте сигурни да купујете оригинал производе, да је роба исправно ускладиштена и да се са њом пажљиво руковало. У малопродајним објектима Roma company можете да пронађите широк асортиман фасада и сву могу
ћу техничку подршку. Закажите бесплатну посету и консултације са Рома стручњацима.

Више на wеб адреси www.roma.rs

(ПР)