Љубитељи паса су екстровертни, а љубитељи мачака интровертни


Истраживање психолога Самуела Д. Гослинга и његовог тима потврдило је мишљење како су љубитељи паса углавном друштвенији од љубитеља мачака. Потоњи често воле да се осаме и цене време проведено унутар своја четири зида без присуства других људи, док су власници паса екстравертни и обожавају боравак у друштву.

Извођење пса у шетњу само је по себи активност која у већини случајева захтева готово свакодневну комуникацију с непознатим људима, па су власници паса прави мајстори у успостављању контаката с потпуним странцима. С друге стране, особе које воле мачке често су интровертне и избегавају "беспотребну" комуникацију с непознатим људима.

"Мачкољупци" су индивидуалци, а особе које воле псе играју према правилима

Неколико истраживања показало је да власници мачака нису конформисти. Одликује их индивидуализам. Према мишљењу стручњака, ова карактеристика заправо је пресликавање особине мачака, које су познате по томе да не воле да се прилагођавају власницима, него се ми прилагођавамо њима.

Према предрасудама, особе које воле мачке сматрају се неуротичним, али већина истраживања то није потврдила. Управо супротно, власници мачака показали су се као емоционално стабилне особе. Љубитељи паса такође могу да буду индивидуалци с израженим неконформистичким ставовима, али за разлику од особа које воле мачке, без проблема играју према правилима друштва.


Различити мотиви за одабир кућног љубимца

Према подацима из истраживања које је спровела професорка психологије Денисе Гуастелло са својим тимом, 38 одсто власника паса одабрало је ту животињу за кућног љубимца јер су желели друштво и мотив за излазак из куће, а 45 одсто власника мачака у свом љубимцу тражи љубав и приврженост. Иако се све своди на потребу за друштвом, и овде је очита разлика између екстравертне и интроверане личности љубитеља паса и мачака, пише
Задовољна.

Извор б92.нет