Одабир кућних и других љубимаца никако није случајан. Опредељивање за конкретну животињу открива природу и личност власника, тврде психолози, наводећи одређене примере.

* Мачке обожавају особе које уживају повремено да се мазе, истовремено чувајући своју независност. Њима нису потребни велики изливи емоција, већ више воле тихе, интимне тренутке. Особе око себе доживљавају као комплексне мистерије које треба истражити. Воле свој дом, доста времена проводе у њему и труде се да он буде привлачан другима.

* Псе воле они који безрезервно дају и примају емоције. Обожавају да су некоме потребни, због чега на њих увек може да се рачуна. Готово да се идентификују са животињом коју обожавају.

* Рибице бирају особе које су наглашене естете. Визуелан моменат им је веома важан. Воле воду, и у њој осећају све богатство покрета. Теже да путују ради нових искустава и да доносе делиће далеких земаља у свој свет.

* Птицама се окружују они који воле јединствене и ексцентричне ствари. Имају сопствени систем вредности и веома су избирљиви по питању људи које воле. Воле приватне шале и апсурдну страну живљења.

* Коње желе они који се дубоко вежу за одређену особу и место. Понекад им се чини да више воле животињу него свог партнера. А најбоље се осећају у друштву особа које деле њихову страст.