Власници и љубитељи паса сигурно су се више пута питали због чега неки четвороношци до изнемоглости копају рупе у земљи.

Људи који живе у кућама знају да ова активност није нимало забавна, јер пси знају да прекопају и цело двориште.

Ово су пет најчешћих разлога због којих куце то раде:


1. Забава

Шапе паса су "дизајниране" за копање, па је логично да ће их користити за то. Копање им је често само забава, иако многим власницима то није нимало забавно.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хитна помоћ за куце и све живо...

2. Ослобађање од досаде и стреса

Копање псима помаже да избаце из себе вишак енергије и да се реше досаде када им власник не посвећује довољно пажње. Исто тако, копање може да буде знак стреса проузрокованог мањком физичке активности.


3. Псећи пројекат

Копање може да се сматра и псећим "уради-сам" пројектом. Он гради своју кућицу, место у које повремено може да се повуче ако му је хладно, вруће или ако жели од нечега да се сакрије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пас или мачка? Шта одговор на то питање говори о вама

4. Плен

Ако у дворишту имате кртице или пољског миша и пса који се жели да се докопа свог плена, немојте да се изненадите уколико ваше двориште постане пуно рупа.


5. Бег из дворишта

Псима двориште некада постане премало и превише досадно, па желе да истраже свет изван њега. Неки пси ископају рупу код ограде да би изашли, појели нешто, пронашли ново друштво, а онда се вратили у свој дом.

(Б92)