Желите да удомите кућног љубимца? То је веома племенит чин који, ипак, може да се заврши лоше. И зато, пре него што купите или усвојите пса, ставите прст на чело.

Пас није играчка коју можете да проследите даље кад вам досади. Размислите да ли имате времена да га шетате, храните, водите ветеринару, играте се са њим, да ли се уклапа у ваш распоред.

Ако не волите да вам било шта квари комфор, љубимац вероватно није за вас. Јер он тражи посвећеност и спремност да понекад његове потребе ставите испред својих. Такође, ако вам смета неред, припремите се да ћете морати да чистите више него пре пса. Ни новац није занемарљива ставка, биће вам потребан за храну, посете ветеринару.

Размислите шта ћете да радите за 10 година и да ли се ти планови уклапају са држањем кућних љубимаца. Немојте да заборавите да и љубимци као и људи постају све болеснији како године пролазе, што значи да ћете морати више времена и новца да издвајате за њихову негу.

Можда не би било лоше да позајмите од пријатеља његовог пса или да га причувате кад он отпутује за викенд да видите како се сналазите у тој улози. На крају, ако сте схватили да желите пса, разговарајте са стручњаком, кажите му како живите, па ће вам он препоручити љубимца који најбоље одговара вашем стилу живота.