СВАКИ пут када вас случајни пролазник "ухвати" да причате са својим кућним љубимцем, вероватно помислите да се пита да ли је са вама све у реду. Уколико вам неко и отворено постави то питање, пружите му контраргумент. Реците му да је то само доказ да сте веома интелигентни и да је то научно утемељено. Николас Иплеј, професор на Универзитету у Чикагу и стручњак за понашање, тврди да је разговор са љубимцима последица "антропоморфизирања", односно потребе човека да се према животињама односи као да је људско биће, умно колико и он.

- Историјски гледано, антропоморфизација се третирала као детињасто понашање, али она је заправо природни продукт чињенице да је човек најинтелигентније биће на планети - каже професор. - Ниједна друга врста нема ову тенденцију. Осим тога, мачке и пси су невероватна створења, а ми желимо да будемо њихови пријатељи и прилазимо им као да имају развијене умове колико и ми.

Научник каже да препознавање ума осталих живих бића, поготово љубимаца, није никаква глупост или незрелост, већ одраз највеће способности нашег мозга.