МАДА интелект представља велику снагу и предност, у љубави то може бити прилично деструктивно. Стручњаци сматрају да претерано размишљање и анализирање штети партнерском односу јер се теже емоцијално везујемо за другу особу. Интелектуализација је појам који у психологији означава одбрамбени механизам који интелигентни људи несвесно користе како не би били повређени. На тај начин блокирају емоције и штите се од осећања без којих веза не може да функционише.

Стручњаци сматрају да су за емотивну блискост битне две компоненте. Прва је покушај да разумете партнера или емпатија. Особе које желе квалитетну везу покушавају да схвате како се партнер осећа. Друга важна ствар је одговорност, односно способност да увидите сопствене грешке и то признате. Интелигентни људи често имају проблем са егом што такође може да угрози везу. Теже признају кривицу, потребно им је време да се покају, а ни толеранција им није јача страна. Такви људи игноришу осећања партнера и стално испитују његове грешке.

Знак да је интелект партнеров проблем огледа се и у томе да не може да схвати како ситуација изгледа са супротне стране, чиме се смањује могућност за међусобно разумевање. Интелигентни ретко дају прилику партнеру да искаже осећања, приликом расправе губе емоцију и зато нема емпатију. Уколико вас у вези кочи интелект, најпре је потребно да будете тога свесни. Затим покушајте да промените поглед на везу и понашање. Осим што размишљате главом, узмите у обзир и емоције.