КАДА се заљубимо, лептирићи у стомаку само лепршају, али не заборавимо да партнера и везу тада гледамо кроз ружичасте наочаре. Идеализујемо, доцртавајући лепоту која реално вероватно изостаје. То је та прва фаза на којој однос може и да се заврши. Али ако се настави, стручњаци кажу да би следећи период везе која претендује да буде права требало да изгледа као када брод упловљава у мирну луку. Дакле, лептирићи су све тиши, али су емоције заправо све гласније.

- Додири и пољупци више нису тако еруптивни, не падамо у несвест када видимо партнера, али га све више осећамо - објашњава стручњак за везе Маргарет Клуни. - Та фаза долази после заљубљености и наговештава рађање љубави. После ње нас "запљускује" стварност - са партнером кога смо заволели почињемо да делимо свакодневицу, а то значи и бриге и муке, па повремено бивамо и разочарани. Али то је добро. Потврђује да се веза развија у пуном, правом смеру. Само напред!

Ако то превазиђемо, очекује нас нови период односа, који доноси стабилност. Сигурни смо у партнера и сопствени избор, осећамо се удобно и спокојно. То је већ потврда или увод у оно што би могло да се деси - заједнички живот и брак.