ЉУБАВ је највећа утопија. У љубави се осећа више него што треба, пати више него што се мисли, сања више него што се живи, и каже и оно у шта ни сами не верујемо. У љубави нема ничег разумног. Љубав је једно духовно стање без равнотеже и без разабирања. Овако је у књизи "Благо цара Радована", нашег великог писца и дипломате Јована Дучића, описан однос међу емотивним партнерима.

Мада многи верују у истинску и безусловну љубав, колико год она била снажна и непоколебљива, некада се тихо и без најаве суочи са искушењем. Тада се запитамо да ли је довољно јака да поднесе сваку недаћу? Вреди ли колико смо мислили, јесмо ли је преценили, сматрајући је одважном и несаломивом? Како реагују емотивни парнери када се нађу на "испиту љубави", да ли озбиљни изазови могу да уздрмају њихов однос или је то само пролазна фаза?

- Сваки партнерски однос се развија кроз одређене животне циклусе и када год је на прелазу између две фазе можемо да кажемо да је љубав на испиту - истиче за "Живот плус" психолог и породични психотерапеут Јелена Бранковић. - То значи да свака велика прекретница као што је почетак заједничког живота или склапање брака, трудноћа, долазак детета на свет, његов полазак у школу или у каснијем добу одлазак од куће, представља захтев на који партнери морају испочетка да се адаптирају. У том процесу, у новим околностима науче једно друго да слушају и ослушкују међусобна очекивања, пруже подршку, утеху, разумевање и искористе сваку прекретницу за развој заједничког односа.

КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ У ВЕЗИ

Према речима наше саговорнице, прекретнице представљају критичне тачке "испита" у сваком партнерском односу, без обзира да ли је реч о браку или вези. То су разне ситуације, рецимо први излазак са партнеровим пријатељима, упознавање са његовом породицом, први заједнички годишњи одмор и сви тренуци у које инвестирамо очекивања у партнерову реакцију. Зашто су те прекретнице "испити љубави"?

- Зато што свако од нас има очекивања како би партнер требало да реагује, односно шта је очекивана реакција која се уклапа у нашу дефиницију љубави. Сваки пут када смо изневерени, осећамо разочарање, неповерење и немогућност да се ослонимо на њега. Али овакве ситуације се дешавају већини парова (ако не и свима) и сврха је да се њиховим превазилажењем јача однос. Тада се успоставља поверење, партнери уче да слушају потребе оног другог и на који начин да им изађу у сусрет а квалитет односа и задовољство се повећавају.

Постоје ситуације које се не дешавају у свим емотивним везама али су такође врста "теста љубави". То су најчешће веома стресни тренуци за једног од партнера као што су губитак посла или блиске особе (члана породице или пријатеља), болест или повреда, проблем са законом или боравак у затвору, пресељење у други град или државу, финансијска криза или хронично лоша финансијска ситуација, болест заједничког детета...

- И у оваквим тренуцима партнерски однос је на испиту што се тиче очекиване подршке, утехе, разумевања у ситуацијама које подразумевају ново прилагођавање, реорганизацију живота у складу са новом реалношћу - истиче Јелена Бранковић. - Ако ово сведемо на ниво свакодневног функционисања, можемо рећи чак да је љубав свакодневно на испиту. Свакога дана партнери се суочавају са потребом да се усагласе око функционисања у разним околностима - индивидуалног и заједничког слободног времена, финансијског функционисања, односа према пријатељима и својим породицама, сексуалности, религиозности и других малих и ситних одлука везаних за њихову везу.

Љубав никад ништа не захтева, већ само даје, речи су једног од оснивача савремене индијске државе Махатме Гандија, док је велики средњовековни италијански песник Данте Алигијери сматрао да љубав има две пратиље: доброту и стрпљење. Да ли је заправо то кључ и начин да положите тест љубави када је он неизбежан.

- Квалитетан однос заправо подразумева да на везу гледамо као на стално учење како нас не би изненадили "овакви тестови" - истиче психолог. - Да учимо једно о другоме и будемо изнова спремни да излазимо на испите. При томе је кључно да на свакој прекретници будемо свесни шта партнер очекује али и које су наше емоционалне потребе. Да јасно, директно и отворено комуницирамо тако што ћемо активно слушати једно друго. Заједничким договором и разговором морамо да изналазимо креативне начине како би потребе оба партнера могле бите задовољене али и да градимо добар заједнички однос.

ПРЕЉУБА НАЈВЕЋИ ТЕСТ

Неверство је многима прва асоцијација на искушење у емотивном односу, уједно и највећи испит љубави.

- Прељуба је посебна врста повреде партнерске релације која преиспитује основне темеље везе - поверење, припадност и посвећеност односу. Таква "рана" често доводи до дилеме да ли везу уопште наставити или је окончати. У оба случаја носи изузетно интензивна осећања. Шок, љутњу, бес, тугу, депресивност, страх, забринутост и несигурност, онога који је преварен. Али присутно је и осећање кривице, гриже савести, узнемирености и беспомоћности партнера који је прељубу починио. Потребно је време и инвестирање у однос да би се такво трауматско искуство превазишло. Преовладава мишљење да је неверство сигнал дисфункционалности везе и стога овај испит представља шансу колико и кризу. Уколико партнери одлуче да остану заједно, важно је да преиспитају шта је претходило прељуби, каква су им била очекивања и на који начин су изневерена.

ТРАЖЕЊЕ ОПРОШТАЈА

А да ли после прељубе емотивни однос партнера може бити исти?

- Најчешће је за опраштање важно да партнер који је начинио прељуби то схвати као грешку, преузме одговорност и тражи опроштај. Кроз међусобно разумевање може да се успостави поверење и након прељубе пар научи да боље и квалитетније функционише - истиче наша саговорница.