Јачина пламена страсти коју осећамо према партнеру понекад нас толико заслепи да због ње не видимо, или не желимо да видимо, оно што нам смета код њега. Колико дуго смо у стању да негирамо то што нам не одговара код изабраника, само због пожуде коју међусобно осећамо, објаснила нам је Елена Кузмановић, психолог и телесни психотерапеут:

- Не дуго, управо због природе страсти и њене краткотрајности. Уколико се ради о односу који подразумева тек повремена виђања, базиран је само на страсти и не претендује да се развије, онда ћемо можда нешто дуже негирати шта нам све не одговара. Међутим, ако желимо нешто више, с временом постаје јасније ко је наш партнер заиста, што утиче и на привлачност коју осећамо. То је период такозваног оптималног разочарања који отвара простор за љубав и међусобно прихватање партнера, са манама и врлинама.

А на питање шта се догоди када се суочимо са тим да одабрани партнер није прави за нас, наша саговорница одговара:

- Веома је добро да се уопште са тим суочимо, јер је то искреност према себи и почетак промене. Људи често осете кајање и оптужују себе зашто то раније нису схватили, посебно ако су већ засновали породицу. Али уместо да себе исцрпљујемо кајањем, много је боље да снагу потрошимо на даље планове. Није лако схватити који изабраник је заиста "прави" за нас, јер често ни себе не познајемо довољно. Обично нам и одабир партнера говори, као нека врста огледала, ко смо данас и на чему би требало да радимо. Како сазревамо, тако правимо и паметније одабире, друге ствари нам постану привлачне.