ДРЖАЊЕ за руке, мажење, нежни и дуги загрљај - мелем су за љубавни однос, али су притом лековити и за опште здравствено стање. Истраживања показују да додири умањују анксиозност, осећај бола, поправљају расположење... И уколико смо им "изложени" на дневном нивоу, имунитет нам постаје јачи.

- Сваки додир партнера, поготово онај мали, на који често и не обраћамо пажњу, ствара осећај безбедности, сигурности и поверења - каже Дашер Келтнер, професор са Универзитета Беркли. - Приближавају нас партнеру, јачају однос и уливају наду. Умирују нас, снижавају кардиоваскуларни стрес и ослобађају хормон љубави - окситоцин. Они су нешто тако једноставно, а тако благотворно, да би требало да буду део свакодневице сваког пара.

Проблем је, додаје стручњак, што им не придајемо довољно важности или нисмо имали узоре у породици који би нам на њих указали.

- Често додиривање или физичко показивање наклоности није толико распрострањено у европској култури. Осим тога, деца која нису гледала родитеље како се држе за руке, љубе или грле, могу да имају проблем са интимношћу. А то би морали да разреше, јер ће у том случају бити срећнији и здравији - каже Келтнер.