ПАРОВИ који се чешће љубе су срећнији од оних који пољупцима не придају много значаја. Истраживања показују да та врста нежности јача везу и да је на дуже стазе чува од губитка страсти.

Стручњаци наводе и другу страну приче. Наиме, током само 60 секунди љубљења сагори се 26 калорија, а чак 1.560 ако се пољупци "одуже" до сат времена. Захваљујући њима, кожа лица добија лепши изглед, јер "упошљавају" 34 мишића, појачавајући тонус чинећи нас млађим и свежијим. Али они нису само у служби лепоте и виткости, већ и општег здравља. Стручњаци тврде да љубљење јача имунитет, делује противупално, ублажава болове, побољшава циркулацију, отклања стрес, спречава настанак каријеса... Ендорфин, хормон који се лучи током додира усана и језика, делује и до 200 пута снажније од морфијума. То је одговор на питање зашто се после љубљења осећамо опуштеније и расположеније, ослобођени бола, нарочито главобоље.

Међутим, француски пољубац је у исти мах и претња здрављу, јер током њега може да се пренесе 280 врста бактерија. Уколико траје дуго, размени се и до десет милиона. Мононуклеоза је такође могућа последица љубљења.