Поимање љубави је различито од човека до човека. Некоме је смисао тог осећаја да се жртвује за партнера, док постоје они који сматрају да је то потреба да прихватимо партнера какав он јесте, са врлинама и манама.

Такође, једно од питања јесте да ли би требало да будемо у моногамној вези, или у оној са више партнера.

Портал "Womanitely" доноси вам добре и лоше стране моногамне и везе са више партнера. Шта је боље а шта не, избор остављамо на вама.

ПОЛИАМОРИЈА


Полиаморија (вишељубље) представља појаву када је једна особа са више особа у вези. У неким случајевима, веза са више партнера може да траје и годинама, где сви "чланови" разумеју у каквој су ситуацији и одржавају такво емотивно стање.

Она се разликује од полигамије у смислу да она не укључује и не мора да подразумева брак.

Треба напоменути да парови који су у вези са више особа у једном тренутку пређу у моногамни однос. Људи се мењају, а самим тим и концепт љубави.

* Предности:


1. Слободна љубав - Бити у прилици да се заљубите слободно и да не бринете о томе да треба да ограничите осећања на једну особу заувек је, неки сматрају, ослобађајуће.

Бићете изнова награђивани новим искуствима које ћете стицати јер сте у могућности да се заљубите у колико год партнера желите.

2. "Раст" личности - Полиаморија је изазов, јер ћете стално упознавати људе који ће вас сучељавати са најновијим издањем самога себе. У том тренутку, моћи ћете да приметите како можете још да се промените и нађете новију, бољу верзију сопствене личности, стичући нова искуства, нове авантуре.

Полиаморија не подразумева ситуацију у којој желите да се "скрасите".

3. Прилике - Уколико излазите са више од једном особом имаћете шансу да упознате гомилу људи "одједном".

4. Подршка - Уколико имате више партнера, имаћете додатни број људи који ће моћи да вам буду ослонац. Могућност да промените "раме за плакање" значиће пуно када други нису ту да вам помогну.

* Мане:

1. Љубомора - Људи који су у вези са више особа у већини случајева почињу да осећају љубомору, из разлога што партнеру нису "на првом месту и најбитнији". То је, ипак, у људској природи.

2. Нестабилност - С обзиром да мењате партнере, појављује се изазов у коме покушавате да пронађете особу са којом се слажете и комплементарни сте. Такође, бићете суочени са тиме што ћете морати да жонглирате са више живота одједном.

3. "Друштвени остракизам" - Премда се остракизам везује за политику, који подразумева протеривање и осуђивање неистомишљеника, у овом случају је реч о томе да такво емотивно понашање неће наићи на одобравање друштва.

Већина не подржава овакав начин живота, те постоји велика могућност да нећете бити добро третирани у јавности.

ВЕЗА СА ЈЕДНИМ ПАРТНЕРОМ


Реч је о "традиционалном" односу у коме су двоје људи уједињени. У већини случајева, то су два партнера који су после одређеног времена проводеног у вези одлучили, народски речено, "да је то то", и да не постоји нико други са киме би провели живот.

Неке културе дозвољавају само моногамне бракове, док друге имају "лабавије" схватање, налик мормонима коју подржавају брачну заједницу са више партнера.

* Предности:


1. Мањи ризик од венеричних болести - Имати једног партнера је одлична ствар, посебно када имате страх да ћете добити неку од венеричних болести од некога са ким сте имали "везу на једну ноћ".

Пошто имате сексуалне односе само са једном особом, познајете је и знате са каквом персоном сте у вези.

2. Већа финансијска сигурност - Два партнера могу да стекну већу своту новца удруженим снагама. На тај начин, лакше ћете се носити са дуговима и другим трошковима који би вам били велики изазов да сте сами или да се виђате са више људи.

3. Традиција је "испоштована" - Бројне културе али и религије високо држе до моногамије. Људи који желе да испрате традиционалне обичаје и да не буду изопштени из друштва, обично ће ући у моногамни однос.

Такође, пошто моногамија окупља више "присталица" од полиаморије, веће су шансе да пронађете партнера.

4. Емотивна сигурност - Када сте у посвећеној, моногамној вези, двоје људи формира тим. Нећете морати да бринете о љубомори или да се осећате невољено, јер то двоје би требало да се воле и да се међусобно поштују.

То, наравно, не значи да неће бити свађа, али када дође до тога, имаћете представу шта и како да одреагујете.

* Мане:

1. Људи се мењају - Особе имају тенденцију да се мењају током времена. Неко у кога сте се заљубили може у великој мери да се промени, а када то увидите, постоји могућност да нећете моћи да изађете из везе пошто сте јој се посветили.

2. Досада - Налик прошлој ставци, када се људи не мењају, некада упаднемо у колотечину. То може да буде озбиљан проблем за оне који у моногамној вези.

3. Губитак авантуре - Када се скрасите, то некада значи да ћете наде и снове који се тичу само ваших циљева и потреба, морати да ставите са стране ради будућности.