УВЕК НОВИ ИЗЛОГ

Прва страна је од самог почетка била, и остала, својеврстан излог листа. Аранжирали су је догађаји у земљи и свету, а извођачи радова били су дежурни и технички уредник.

Почев од 16. октобра 1953. године, предвече, када су продавци истрчали на улице Београда, први пут нудећи »Вечерње новости«, читаоци су добили нови лист не само по формату, садржају, формули, већ и по изгледу прве стране: крупнији наслови, кратке информације, речите и сугестивне најаве и обавезна фотографија.

То су биле и остале основне одлике прве стране у свих пет протеклих деценија.

Главни наслов се штампа најкрупнијим словима и заједно с наднасловом и поднасловима пружа читаоцу сажету, али готово потпуну информацију. Он је уједно мала провокација и позив да се прочита цео текст. Обично се главним насловом најављује догађај дана, изазива интерес највећег броја читалаца или презентира оно што је најважније у листу.

Не може сва роба да стане у излог, па се и остали наслови за прву страну бирају по принципу: шта је то што ће привући знатижељу читаоца и задовољити његов интерес за информацијом.

Већина људи, наравно, не чита целе новине, а шта ће да прочита бира по насловима, поготово ако су рубрике - написи најављени на првој страни. Зато се деценијама, с посебном пажњом, у листу брине о насловима.

Наслов би требало да информише, оцењује, наводи на размишљање, замера или похваљује. Наслови често и стварају физиономију листа, могу да оживе и оките страну, да понекад спасу осредњу или слабу вест.

Насловна страна »Вечерњих Новости«, штампаних 9. новембра 1953.

ОГЛЕДАЛО »ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ«

Најбољи и најатрактивнији наслови у листу су обично колективно дело, а нико није толико сујетан да не прихвати добру идеју колега. Тај обичај се преносио с једне генерације новинара на следећу и негује се све до данас. Посебан дар за наслове, осим многих других, имао је наш покојни колега Зоран Марковић, духовит човек и врстан репортер.

Највише првих страна „нацртао је“ Добривоје - Неша Ненадовић, дао им свој лични печат и део душе.

- Да имам толико хиљадарки колико сам првих страна направио, био бих веома богат човек - говорио је Неша.

У обликовању лика прве стране било је, у почетку, и стидљивог угледања - на лондонски »Дејли мирор« и француски »Пари жур«, али је прва страна убрзо добила своје сопствено оригинално лице.

Пошто су Новости ималевише издања у току дана, прва страна се мењалау зависности од догађаја и прилива информација и то по начелу: нова вест избацује стару, добру - још боља.

Фотографија је, сваког дана, један од посебно значајних делова прве стране. Она је или илустрација догађаја дана, или слика-вест. У сваком случају, фотографија документ једног времена.

Нема броја фотографијама објављеним на првој страни које су биле вредније од текстова и сваког коментара. Велика плејада фоторепортера оставила је свој печат на овој страни - као велики улог у традицију Новости.

Врло често, прву страну Новости украшава карикатура, нарочито у недељном броју, и тако још сликовитије и оригиналније представља свакодневицу.

ИМЕЊАЦИ НОВОСТИ

Први српски дневни лист с именом Вечерњих новостипојавио се 1. јануара 1890. и излазио до 15. априла, да би васкрсао 1895, али под именом Вечерње новине. Власник и одговорни уредник био је Стеван П. Видаковић.

Друге Вечерње новости - дневни лист за свакога, власника и уредника Љубомира Б. Бојовића, излазе од 1. октобра 1893. до 1915. (у првој години Првог светског рата, излазиле су у Нишу, у који се преселила и влада Николе Пашића). Враћају се после окончања аустријске окупације Београда, 1918. и излазе до 1920, када мењају име у Телеграм. Лист је заступао начела Либералне странке, увек у опозицији према Пашићевим радикалима. Држећи се династичког режима преживео је, без забране, владавину Александра Обреновића.

Још 13 разних листова излазило је под истим именом од Београда и Књажевца до Мелбурна и Чикага. У Загребу, у првој Југославији, такође су излазилеНовости, као најтиражнији дневник у Хрватској.

Прикажи 10 вести Прикажи све вести