ОПАСНОСТ ОД УКИДАЊА

Вероватно најзлокобнији дан у историји Вечерњих новости био је четврти новембар 1953. године. Тог дана тираж је штампан у свега 7.050 примерака. Била је то права катастрофа за тек формирану нову редакцију.

Руководство куће Борба озбиљно је почело да размишља о укидању тек рођеног листа. У редакцији Новости су мислили „шта да се ради“...

Пет дана касније, ситуацију је спасао - Александар Ранковић. У једном говору, поводом тршћанске кризе, он је најавио да влада припрема уредбу о повећању плата државних службеника. Новости су тај део говора издвојиле као посебну информацију и објавиле га на првој страни. И биле разграбљене. Пошто је била реч о платама,

интересовање је било велико, а неко се досетио да триплира тираж. Тог дана продато је 24.000 примерака.

Истог дана, Новости су почеле да објављују у наставцима „Писмо из Париза“ - о „скандалима Петра Карађорђевића“.Није познато да ли је анализирано која је од тих двеју тема више допринела опоравку тиража.

Главно је било да је та прва криза преброђена.

КО ЈЕ ЗАИСТА ИЗМИСЛИО »ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ«

Идеја о покретању Вечерњих новости потекла је, највероватније, од Владимира Дедијера. Једно сећање карикатуристе, репортера и сликара Драгана Савића то и потврђује:

- У јеку тршћанске кризе стално смо објављивали ванредна издања Борбе, да би људи поподне могли да сазнају шта се у Трсту и око Трста збива. Једног дана седео сам са Душаном Благојевићем, тадашњим главним уредником Борбе, и Владимиром Дедијером. Гледали смо једно од тих ванредних издања. У једном тренутку Дедијер рече:

- Зашто не бисте покренули један вечерњи лист који би објављивао вести и друге кратке текстове, са пуно фотографија и крупних наслова, да народ то чита брзо и лако. Ко да прочита све ове дуге чланке из Борбе? То је више за политичаре, него за народ.

Дедијер је, сећа се Савић, предложио да се лист зове Вечерња Борба. Али, у том тренутку, наишао је Душан Дуда Тимотијевић, заменик главног уредника Борбе и кад је чуо о чему се говори, одмах је рекао да би било најбоље да се нови лист зове Вечерње новости.

Није прошло много времена, а руководство Борбе је ову идеју реализовало.

Прикажи 10 вести Прикажи све вести