КОМЕНТАРИ КАО ОДРАЗ ВРЕМЕНА

Свака страница Новости је током протеклих деценија пролазила кроз мене и доживљавала разне промене и утицаје, али ниједна као друга страна.

Проћи ће године док није постала ексклузивни колаж политичких догађаја дана, састављен од готово свих облика новинарског изражавања, у првом реду коментара, који су доминирали, како увек актуелном темом, тако и начином писања, стилом, а посебно језгровитошћу и отвореношћу.

Коментари су по томе били специфични, као и други текстови - интервјуи, акценти - шири и кратки изводи из говора, све до цитата, изјава и осврта. Постаће због тога позната као „Страна коментара“.

Првих година, међутим, друга страна је била главна страна актуелних информација, углавном о збивањима у свету. Агенцијске информације су груписане по важности и регионима, прерађиване и допуњаване „из сопствених извора“, обогаћиване објашњењима о предисторији и позадини догађаја, а ако је реч о личности - подацима о њеном значају и улози на националној или светској сцени.

Биле су то информације на ивици коментара. Тек почетком 60-их, спољнополитичке теме ће се „помешати“ са унутрашњим, када ће се на једнак начин обрађивати најактуелније теме међународне и домаће политичке сцене.

Иако су коментари тек у другој деценији излажења Новости неприкосновено засели на другој страни листа, имали су своје претече још на самом старту, у виду колумне Милана Бајеца „Политичка трибина“ и „Мишљења човека са улице“ Дуде Тимотијевића.

Кад се усталила у облику који ће постати традиција, јер ће трајати годинама и деценијама, друга страна је обиловала најразличитијим рубрикама.

Поред дневног, актуелног коментара, имала је и „Мини- коментар“ или „Против(став)“, као што је поред интервјуа објављиван и мини-интервју.

Уз њих се често појављивала рубрика „Акценти“, која је такође имала своју мини-верзију, као „Мини- акцент“ или „Изјава дана“ и „Рекли су“. У разним периодима друштвених превирања имали смо „Отворен стубац“ на којем су се сучељавала мишљења политичких и јавних личности, а понекад се на њој појављивао и „Наш гост“.

Највећа драж друге стране, вероватно и њен највећи домет, биле су актуелне политичке карикатуре аутора Новости Ранка Гузине, Предрага Кораксића, Душана Петричића. Они су, својим изузетним коментарима у цртежу, као и многи други који ће им се придружити или ће касније доћи, прославили наш лист на том попришту, као што су и сви они преко Новости постали познати и славни.

Прикажи 10 вести Прикажи све вести