ЈОВАН ХАЏИ-КОСТИЋ И ЊЕГОВ ТРН

Иако није кренула у првим годинама »Новости«, рубрика »Тако рећи незванично« постала је, више него било која друга наша стална рубрика, симбол листа, пре свега захваљујући њеном дугогодишњем аутору Јовану Хаџи-Костићу.

Рубрика је стартовала 1959. године под називом Та-Не, јер се по тадашњем правопису, »тако рећи« писало заједно. Њен први уредник била је Јелица Нина Тимотијевић, која је ТРН уређивала све до смрти 1962. И у њено времо била је то омиљена рубрика, али је тек са Хаџи Костићем стекла апсолутни примат у свим анкетама о читаности »Новости«.

Тешко је и у свету наћи пример да је један новинар пуних тридесет година имао као Јован Хаџи-Костић своју рубрику коју је и писао и уређивао из дана у дан. И то тако да је она од колажа вести за осмех и подсмех постала синоним новинарске сатире, кратке по форми, убојите по поруци. Био је надничарски хроничар наше свакодневице, обрачунавао се бритко и надахнуто са лудостима, заблудама, поквареношћу, властодршцима, силницима, похлепницима, глупанима, али у његовим трновима није било мржње, осветништва или злобе. Било је реског смеха, понекад и кроз сузе, блиставе духовитости, мудрости, а и видовитости - још пре осамдестих орвеловски је најавио крах болесне и истрошене идеологије и погубне друштвене лакировке.

Обележио је читаву једну епоху »Новости«, али и историју српског сатиричног новинарства друге половине двадесетог века. Хаџи-Костићев пут и његова каријера ишли су доследно и дословно преко ТРН-а до звезда. До 25-годишњице »Новости« сакупио је 32 суочавања са правдом, а после је престао да их броји. Није ниједанпут осуђен, јер нико није доказао да је објавио неистину или измишљотину. А што неким властодржачким потезом није макнут са рубрике може да захвали - како је сам говорио - огромној сујети главних моћника, који су у Трном опаученим руководиоцима увек препознавали свог ривала а не себе. Избор из свог свакодневног аргатовња Хаџи- Костић је објавио у књизи »ТРН« која је у више наврата доштампавана. На основу ове антологије игране су позоришне представе, а Телевизија Београд емитовала је по његовом сценарију сатиричну серију »Трновизија« (1979-80).

Био је члан Удружења књижевника Србије. Када је град Баоград одлучио 1984. да у

Октобарске награде уврсти и награду за новинарство, Хаџи-Костић је био први добитник. Жири је био свестан да одлука није баш »на линији«, па је (како је добитнику у четири ока дошапнуто) из образложења избачена свака квалификација типа »критичност«, или не дај Боже »сатиричност«, те је поручено да је »подвиг у новинарству – са тако мало речи исказати правичност,

поштовање и хуманост«. Хаџи-Костић је добио и еснафске награде - »Светозар Марковић« (1969), »Бранко Ћопић«(листа »Осмица« 1989) и »Слободан Глумац« (»Новости« 1991). Постхумно му је додељена награда »Радоје Домановић« за животно дело (1996.) коју су му дала »браћа по оружју« - писци афористичари Удружења књижевника Србије. Његове колеге новинари израчунали су да је током више од три деценије, пишући из дана у дан, стигао до фантастичне цифре од 60.000 трнова! Уз то још и до стотина измишљених и стварних интервјуа, репортажа, извештаја и коментара.

После Хаџи-Костића, ТРН је са великим успехом уређивао познати карикатуриста нашег листа Ранко Гузина, али је на крају у њему превладала љубав према карикатури. Наследио га је Микан Миловановић који, ево, већ осму годину боцка традиционалним »трном«. Из богате тридесетогодишње ризнице издвајамо прегршт Хаџи-Костићевих Трнова насталих у разним временским раздобљима, али и данас запањујуће актуелних. Пробадају жестоко и садашњу стварност кроз најболнија места.

*****

ВЛАДА БУЛАТОВИЋ ВИБ: СВЕТИ ЈОВАН ХК ПРОБО АЖДАЈУ ТРН-ОМ

»Људи од духа су толико ретки да их треба прогласити за свеце. Међу њима и Светог Јована Х.К. којије аждају пробо трном. И, као што Кинези лече иглама, тако и доктор Хаџи-Костић боде трњем уболесна и слаба места. Јован Хаџи-Костић не мариза руже, он гаји трње.

- Хајде да видимо какав је данас Хаџи-Костић! -кажу читаоци. Не знају да толико проба не може да издржи ни најоштрија оловка, ни најздравија јабука. Не могу ни оловка ни

јабука, али може човек са духом.

Он се сав подесио Трну. Његов нос је све више трн. Чујем да се сели у Трнску, да се жали на трнце... Руже могу да буду, и све су чешће, вештачке, а трње је увек природно.«

ТРН КАО ГРБ

Јован Хаџи-Костић је један од оних наших новинара који је за живота своје име претворио у институцију. После његове преране смрти (30. маја 1995)установљена је награда која носи његово име, намењена оним посленицима пера који на свој начин следе Хаџи-Костићев траг и ту постижу високе креативне резултате. До сада су то: Раде Јовановић (1996),Петар Пајић (1997), Брана Петровић (1998), Миливоје Глишић (1999), Ранко Гузина(2001), и Александар Баљак(2002).

Награда није додељена 2000. када је власништво над »Новостима« од акционара преотела Милошевићева власт.

Прикажи 10 вести Прикажи све вести