ПОЧЕТКОМ 2009. године "Рибља чорба" је објавила нови студијски албум "Минут са њом", први од "Покварене маште и прљавих страсти" који није имао ниједну песму с политичким текстом. Исте године, "Пошта Словеније" штампала је поштанску марку на којој се налазио логотип "Рибље чорбе", са датумом њиховог концерта у љубљанским "Крижанкама". Менаџер групе из Словеније рекао је "Чорби" да је штампани тираж марака продат и да на филателистичком тржишту ова поштанска марка вреди око сто евра.

Бенд је одлучио да 30. рођендан прослави свирком у "Београдској арени", али их је ухватила фрка да ли ће моћи да понове успех који су у највећој дворани на Балкану остварили две године раније. Позвали су фанове да им помогну у прављењу сет листе за концерт заказан за 31. октобар, дан пре Бориног 57. рођендана. Чак 25.000 људи је учествовало у анкети, па су на репертоар увршћене и нумере "Рокенрол за кућни савет", "Немој да идеш мојом улицом", "Волим, волим, волим жене", "Ал Капоне"..., али и "Рекла је", коју никада нису свирали уживо. Са албума "Минут са њом", те ноћи су извели чак шест песама.

Бора је био задужен за концертни сценарио. То је подразумевало да се обраћа публици и најављује госте у готово свакој песми. У "Минут са њом" гостовао им је плесни пар који је, као на омоту истоименог албума, играо валцер док су пахуљице снега падале по њима. За "Волим, волим жене" ангажовали су играчку групу "Мулен руж и добровољке" - двадесетак обнажених девојака, само у доњем вешу, плесало је у ритму музике, док је мушки део публике избезумљено скакао од среће испред бине.

ПРВАЦИ Словеније у жонглирању демонстрирали су своје умеће током извођења "Амстердама", док је на "Боже, колико је волим" пала јавна просидба - један младић је својој девојци на бини поклонио веренички прстен. Пре него што ће запевати "Погледај дом свој, анђеле", представници Клуба навијача "Рибље чорбе", који броји више од 2.000 чланова, поклонили су Бори литографију "Белог анђела".

- На том слављеничком концерту дочекали смо и својих најзначајнијих пет минута у препуној "Арени" - сећа се Миша. - То се догодило одмах после уводних стихова легендарне "Лутке са насловне стране". Бора је запевао "Дајеш да те воле глумци, режисери", а 20.000 гласова је наставило из све снаге. Ми смо са свирком одмах стали и пустили њих да раде оно што желе. Публика је "Лутку" извела сама. Без иједне грешке! Без Борине помоћи! То је заиста била фотокопија оног узвишеног чина, када смо Бора и ја заједно заплакали на ташмајданском концерту 1978. Стегнутог грла и на ивици суза, Бора је на крају чудесног концерта у "Арени" изговорио само неколико речи у микрофон:

- Нико нема овакве људе!

У ЈАНУАРУ 2012. "Чорба" објављује лајв албум "Концерт за бригадире", на коме је снимљен њихов концерт на радној акцији "Ђердап 1985". Те године Бора Ђорђевић је изјавио да ће "Чорба" вероватно свирати у Загребу, први пут од краја рата, али се то до данас није догодило. Без обзира на то, њихови верни навијачи из Хрватске редовно одлазе на концерте "Рибље чорбе" по осталим републикама бивше СФРЈ.

Албум "Узбуна", "Чорбин" 19. студијски по реду, појавио се 15. новембра 2012. Продуцирао га је Џон Мекој, са којим је група сарађивала поново после 27 година. Мастеринг је урађен у лондонском студију "Еби роуд". На омоту, који су дизајнирали отац и син Југослав и Јакша Влаховић, нашла се сајбер верзија пилета са омота албума "Мртва природа", које симболизује борбу против нових технологија које девалвирају сваку уметничку форму. Осим на диску, "Узбуна" је објављена и на винилу, што је била прва "Чорбина" грамофонска плоча после 20 година. На њој су се нашли хитови "Ужасно ми недостаје" (коју је требало да отпева Цеца Ражнатовић), "Лелек Серба", "Шерше ла фам", "Ти не знаш шта ћеш да будеш кад порастеш"...

ГРУПА је 35 година каријере прославила концертом у "Комбанк арени" 23. марта 2013. Гости су им били Џон Мекој, Момчило Бајагић и Никола Чутурило. Напунивши претходно три пута лондонски "Златни папагај", "Чорба" је у октобру 2013. наступила у тамошњем клубу "100", а РТС је емитовао четвороделни документарац о њима "Упорно дозивање анђела" Слободана Симојловића.

Крајем 2014. "Рибља чорба" је одржала серију акустичних концерата по Србији под називом "Чорба се чује и без струје". Ове свирке "на дрва" биле су одлично прихваћене од публике, а и сами чланови групе су се добро забављали на бини.

СЛАВЉЕНИЧКА турнеја поводом 40 година рада "Рибље чорбе" трајаће годину дана и почеће у четвртак, њиховим наступом на "Бир фесту" на београдском Ушћу. Централни концерт турнеје биће такође у Београду, идуће године, али су датум и место одржавања засада тајна. Ипак, Миша наглашава да је једну њихову свирку на "Бир фесту", по полицијским проценама, пратило 200.000 људи.

- Полицији у оваквим приликама треба веровати - тврди Миша. - Била је то највећа посета неком наступу "Рибље чорбе" од њеног настанка. Када сам се попео на бину и угледао бесконачну масу људи испред себе, ноге су ми се одсекле. Зар се после толико свирки код мене појавила трема? Међутим, нетрагом је нестала одмах после прве песме. Одсвирали смо тај концерт беспрекорно. Публика нас је наградила са два биса.


НЕСУЂЕНИ СЛИКАР

- ОБЈАВИО сам више од 300 песама - каже Бора Ђорђевић. - Када сам коначно научио да пишем песме, уместо да се држим тога и плус да певам и водим "Рибљу чорбу", ја сам се бавио и другим стварима. Углавном у оквирима уметности. После шест збирки поезије, седма књига ми је била цртачка. Цртао сам бребусе. То је слично ребусима, само што су објављени у најбољем српском сатиричном часопису који се звао "Бре", па су постали бребуси. Бребус је нацртани афоризам. Уз то мора да буде духовит, на први поглед нерешив, логичан на 17. поглед, као ишчашени ребус. Као мали желео сам да будем сликар. Чак сам и награђиван на југословенском нивоу. Хтео сам да упишем неку средњу сликарску школу, али ми родитељи нису дозволили. Члан сам Удружења наивних сликара из Јагодине.ЈУБИЛЕЈ Музика "Чорбе" се чула и без струје