U MOJOJ rodnoj Papratni je, izgleda, najgore: danas tamo nema nijednog čoveka, a posle Drugog svetskog rata je bilo 100 kuća i 550 stanovnika - podseća prof. dr Vita Milić, sa Tehničkog fakulteta u Boru. - Okupljamo se jedanput godišnje na Svetog Jeremiju. Dođe nas i do 150 iz cele Srbije i belog sveta. Isto je i u susednoj Repušnici za Svetu Trojicu. Tamo su Drina i Nikola Jovanović obnovili staru kuću. Ključ stoji na spoljnim vratima, ko naiđe može da založi vatru, da se odmori i okrepi rakijom i vinom. Dođu lovci, planinari, sakupljači lekovitog bilja. Na drvenoj tabli, na kući, piše:

Ovde je krajem 20. veka započeto gašenje srpskih sela. Repušnica je prva, nažalost ne i poslednja. Ugasila se Papratna, uskoro će i Gabrovnica, Tatratnica... Do 2020. godine nestaće, kažu, još 1.500 srpskih sela. Srbijo, stavi prst na čelo, spasi svoje selo. (Ono te je održalo, ne pesma, njemu hvala). Na Sv. Trojicu Repušničani i ostali srpski domaćini“.

Profesor Milić, čim se otope snegovi, svakog vikenda odlazi u Papratnu i s majkom Rosom brine o 20 košnica, sakuplja lekovito bilje, orezuje voćke i, veli, svako jutro se umiva na Repušničkoj, kao suza, bistroj reci.

PUT ZA ŽIVOT U iznemogloj Papratni, seocetu 22 kilometra od Knjaževca, 2009. godine profesor Vita Milić i ljudi iz Preduzeća za puteve Srbije probili su i izgradili put dug sedam kilometara. Iste godine, na Svetog Jeremiju, 14. maja, tim putem, posle ko zna koliko godina, pristigli su Papratčani sa svih strana. Profesor je prvi obnovio svoju staru brvnaru.

Nikola i Drina su u Knjaževcu. I oni pokatkad navrate na rodno ognjište. Spremni su da poklone sve što imaju, od šume i livada do obnovljene kuće i starih zgrada, samo da neko dođe i tu živi.

- Na Svetog Trojicu dovodimo unuke i sinove da ne zaborave gde su im očevi i dedovi život proveli. Sagradićemo novu elektranu, umesto stare, na našoj reci, pa će bar za slavu ovih nekoliko ostarelih domova imati struju - priča Nikola.

Ima li spasa za umiruća staroplaninska sela?

- U Repušnici smo obnovili 15 kuća, ali nema ljudi. Pokušavamo da popravimo put i dovedemo turiste. Imamo zdravu hranu i vodu, uslove za razvoj stočarstva, posebno ovčarstva. Morala bi i država da pomogne. Čujem da u Novom Koritu imaju projekte za više industrijskih pogona. Na Jabučkom ritu upravo se grade četiri velika, luksuzna hotela. Oživeće ovaj deo Srbije - veruje Drina Jovanović.

Ima još onih koji, kao i Drina, čine sve što mogu da vrate život u zaboravljena i zapuštena staroplaninska sela. Tako su iz Knjaževca, pre više godina, Brane Valjković i njegova petočlana porodica oprobali sreću na Aldinačkoj reci - između Gornje Sokolice i Gradišta napravili su mini-elektranu. Na temeljima elektrane sagradili su restoran, u blizini podigli ribnjak s pastrmkom, uredili plažu. U poslu pomaže i mlađi sin Saša (28). Uredio je šetalište pored reke, a gosti iz 12 kilometara udaljenog Knjaževca, stalno dolaze. Domaćini ne oklevaju da kažu da im posao cveta.

- U restoranu mi pomažu sestre Branka i Ana. Vikendom je najveća gužva. Sezona je berićetnija nego ijedna ranije. Vode je uvek dosta, a pošto sam bravar po struci napravio sam sopstvenu turbinu. Radi kao sat. Sagradićemo još jednu malu elektranu, proširiti restoran. Ne bih se vratio u grad ni za kakve pare - kazuje Saša ubeđen da će i neki drugari iz njegove generacije potražiti posao u planini. - Jer, propadanjem rudnika i lošom privatizacijom fabrika u Knjaževcu, zavladali su siromaštvo i besposlica.

Od prošle godine i u Novom Koritu započet je projekat pompezno nazvan „Novo Korito - centar sveta“. Toplica Ignjatović, Korićanin, dizajner u staklu i keramici, priznat u svetu, živi i radi u Sloveniji, u selu Olimje kod Rogaške Slatine. Napravio je čudo od suvenira preporodivši planinsko seoce u - turistički cvet. Najviše njemu zahvaljujući Olimje je 2010. godine proglašeno najlepšim selom u Evropskoj uniji.

- Pri kraju je projekat da i Novo Korito bude drugo Olimje, ali još bogatije i privlačnije. Od iduće godine počinjemo da gradimo 32 male fabrike za proizvodnju umetničkih unikatnih predmeta. Rimljani su u svoje vreme ovde imali 200 radionica za proizvodnju nakita. Zašto to i mi ne bismo mogli. Uskoro ćemo raspisati konkurs za prijem učenika u moju dizajnersku školu. Do tada ću preseliti atelje, nići će i prve umetničke radionice. Verovatno ćemo, po ugledu na Olimje, proizvoditi i vrhunsku čokoladu, pivo, uzgajati nojeve i jelene, pečurke i borovnice. Nići će golf tereni, cvetaće turizam. Već se javljaju važni investitori, prodaja je osigurana - priča Ignjatović u nadi da će tako oživeti ceo zaglavski kraj.

Sela u neposrednoj blizini Knjaževca nisu u istoj ili sličnoj „ravni“, mada se i kod njih osipa i stari stanovništvo. U Gornjem Zuniču je 150 kuća i 400 stanovnika od kojih je četvrtina starija od 65 godina. Četiri razreda osnovne škole pohađa šestoro đaka. Broj žitelja se godišnje smanjuje za jedan odsto, što se u ovom kraju ne smatra lošom pojavom. Selo je urbanizovano, ove godine se gradi i kanalizacija.

- Na Jabučkom ravništu podno Midžora biće izgrađeno šest hotela sa 900 postelja. Do kraja ove godine četiri hotela sa 500 postelja primiće prve goste. Uposliće se blizu 1.000 radnika. Za probirljive goste iz celog sveta neophodna je zdrava hrana. Da li će to privući mlade da se vrate na ognjišta svojih predaka, jeste najbitnije pitanje, a mi verujemo da hoće. Jer, Stara planina je u boljem položaju od Zlatibora i Kopaonika, ima uslove za turizam tokom cele godine, ne samo zimi - ističe Darko Živković, predsednik Skupštine opštine Knjaževac.

(Nastaviće se)

Ljubiša TRIFUNOVIĆ