Posle uvođenja novih propisa o tehničkom pregledu vozila, valjalo bi uvesti i sličnu novu proceduru, a uz pomoć koje se utvrđuje da li su i vozači i pešaci, kao i ostali učesnici u kretanju po ulicama, hodnicima i prostorijama uopšte, u mogućnosti da to i čine. Ovi pregledi bi se organizovali da bi se utvrdila sposobnost građanstva za ubrzano kretanje unapred, a koje se očekuje u narednim godinama, jer je na krilima sveopšteg boljitka tako nešto sasvim moguće.

Elem, ovi pregledi će se vršiti na sledeći način:

1. Na početku pregleda svaki pregledani će biti stavljen na kanal. To može biti bilo koji kanal domaćih televizija, gde će kod svakog građanina biti pregledan odnos njegovog vešanja i ležanja: što više se bude ležalo u kauču ispred kanala i sa uživanjem posmatralo to sve lepo i šareno, a što manja bude bila želja da se čovek obesi kad vidi šta gleda, to će biti utvrđena veća njegova tehnička ispravnost. Poželjno je da neposredno pre silaska sa kanala građanin zna ko se s kim u najgledanijem programskom sadržaju spanđao i kakav to širi društveni značaj ima, a s obzirom da će povodom toga da gori internet i da se ushićuju fanovi, pa da nešto ne propusti.

2. Po silasku sa kanala, građanin se upućuje na pregled signalizacije. Ukoliko se s njegove strane signalizira bilo kakvo nezadovoljstvo - a pogotovu ono sadašnjom situacijom - to se ima smatrati tehnički neispravnim i ispitani se šalje na neophodnu popravku sve dok se ne bude signalizovalo, je li, zadovoljstvo. Saznavanje informacija o privrednom rastu, povećanju zaposlenosti, otvaranju 2 kilometra puta (bilo ove nedelje, na radost) svakako mogu pomoći procesu oporavka. Za one opoziciono orijentisane, inspiracija za zadovoljstvo može se vratiti saznavanjem informacije o delimičnom ujedinjavanju delimične opozicije. Jer nije bitno, na kraju krajeva i za krajnju nuždu, iz kojih izvora se zadovoljstvo signalizira. Kakva su vremena, svako je dobro.

3. Nakon provere signalizacije, građanin se upućuje na pregled svojih ostalih građanskih karakteristika, sem Službinih, koje se ne računaju. Pa recimo, ako se utvrdi na bilo koji način nastala uprljanost (a to hoće, kod pojačane primene logike, radoznalosti ili principijelnosti) tehnička komisija ga ima vratiti na dopunsko pranje, od čega je ispiranje najvažnije. Preporučuje se ispiranje mozga, tabloidima. Utvrđivanje stepena ispravnosti utvrđuje se nedostatkom sećanja na to šta se desilo i ko je šta izjavio ili učinio u bilo kom periodu većem od nedelju dana. Sećanja na periode od pre jedne decenije ili eventualno na događaje i ljude sa kraja prošlog veka tek nikako ne dolaze u obzir i traže dodatno ispiranje.

4. Provera signalizacije prethodi najvažnijoj proveri, a to je provera delova. Pri proveri delova građani se ispituju po pitanju toga koji bi delovi Srbije mogli poslužiti za razgraničenje sa Kosovom i koji se delovi te nazovi države traže zauzvrat. Potom, provera delova podrazumeva i da li je delimična podrška politici evrointegracija ili je ona potpuna u svim svojim delovima. I na kraju provere delova građanin se podvrgava ispitivanju mogućeg delovanja po pitanju eventualnog raspisivanja izbora zajedno sa referendumom, te shodno tome i kom delu biračkog tela bi građanin pripadao - onom glasačkom delu ili onom apstinentskom delu. A što će se na delu i videti.

Tehnički pregled građana se završava pregledom dokumentacije i proverom donetih i pritom uplaćenih uplatnica za takse, poreze i doprinose. Od dokumenata se očekuje overena potvrda o mirenju sa sudbinom, popunjen obrazac za ponašanje po planiranom obrascu, izjava o nedavanju izjava po pitanju novih navrat-nanos donetih propisa, uredbi i zakona. U jednom primerku se donosi i podnesak o primerenom podnošenju administrativne i birokratske maštovitosti, kao i izvod o izvođenju izbegavanja nervnog sloma po tim i svim ostalim pitanjima.

Pauza na šalteru za predavanje dokumentacije je u nepoznatom terminu i nepoznatog je trajanja. Po dobijanju dozvole, građani mogu da nastave da se saobraćaju u pravcu bolje budućnosti.

Do novog propisa, propisan pozdrav svim nadležnima za ovu novu proceduru.