UKRAJINA optužuje Rusiju za hakerski napad, "Hakeri ukrali 90.000 i-mejl adresa američke vojske", "Rusija je hakovala izbore u SAD!", "Špijuni CIA kradu informacije iz Kremlja!", "Rusija sarađuje sa Vikiliksom", "NSA špijunira nemačku kancelarku Angelu Merkel", samo su neki od naslova koji pune novinske stupce svetskih medija.

I Rusija i Amerika su uložile milijarde dolara u jačanje vojske, ali im najveća opasnost preti iz najobičnijeg kompjutera. Dmitrij Peskov, portparol Putinovog kabineta, otkrio je da Kremlj svakodnevno trpi hiljade hakerskih napada, a afera sa ruskim hakerima u SAD govori da im ni oni ne ostaju dužni. Rusiji se na teret stavlja, mada bez opipljivih dokaza, sabotiranje kampanje Hilari Klinton, ali skoro da ne postoji država na Zapadu koja nije bila suočena sa "sajber napadima" iz Rusije: Velika Britanija se žalila na porast aktivnosti ruskih hakera, dok su sajber napade prijavili Turska, baltičke države, Ukrajina, Gruzija, Poljska, Češka Republika, Bugarska, Finska, Švedska... Ostatak sveta najbolje je osetio moć američkih hakera i tehnologije kada je otkriveno da NSA može da špijunira svakog čoveka na planeti, a jedna od špijuniranih bila je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

AMERIČKI analitičari, a među njima i Pol Krejg Roberts, zaključili su da SAD uveliko vode sajber rat protiv Rusije i Kine, a da je to tačno, svedoče i pretnje iz Kremlja da će zabraniti "Fejsbuk" i "Tviter" na teritoriji Rusije. Prošle godine je moskovski sud ukinuo najveću svetsku profesionalnu onlajn mrežu "Linkedin", u vlasništvu "Majkrosofta", jer krši zakone o privatnosti podataka Rusije. Rusija je naložila svim stranim kompanijama da sve podatke u vezi s poslovanjem u toj zemlji moraju da skladište na njihovoj teritoriji, odnosno da njihovi serveri moraju biti tamo. Odluka je doneta kako bi građani Rusije bili zaštićeni od prismotre američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koju je razotkrio Edvard Snouden. Kompanije među kojima su "Gugl", "Epl" i "Vajber" navodno su već preselile deo svojih servera u Rusiju, ali "Tviter" i "Fejsbuk" su odbili da igraju prema ruskim pravilima.

- Internet je idealno okruženje za vođenje mrežnog rata - tvrdi Slobodan Stojičević, stručnjak za spoljnu trgovinu i jedan od eksperata "Izborskog kluba". - To je razlog zašto SAD intenzivno rade na širenju interneta po celom svetu. Tamo gde nema infrastrukturnih osnova, internet se širi pomoću dronova, aerostatnih balona ili satelita.

I RUSI i Amerikanci se slažu u tome da najveća opasnost preti od kineskih hakera, koji su postali maheri u krađi intelektualnog vlasništva. Specijalizovali su se za napade na industrijske komplekse.

Prema zvaničnim podacima, dva odsto korisnika "Tvitera" stvara šezdeset odsto sadržaja na toj društvenoj mreži, a pet odsto korisnika čak 75 procenata. Podaci su slični i za ostale društvene mreže.

- Ko su tih pet ili dva odsto aktivnih korisnika koji imaju snage, vremena, novca i drugih resursa da stvaraju i postavljaju sve te memove, statuse, sličice, filmiće, skečeve, komentare, odgovore na komentare, odgovore na odgovore? - pita se Stojičević. - Bez potrebe da se dublje ulazi u objašnjavanje, možda je jednostavnije pogledati oglas za takve "botove" i "trolove".

EKSPERT za informaciono ratovanje dr Igor Panarin iz Rusije često ističe da je glavna opasnost od digitalnih komunikacija zapravo u klasičnom dezinformisanju javnosti i aktivnostima obaveštajnog karaktera. Panarin je odavno upozoravao da razni agenti na društvenim mrežama šire poluinformacije i dezinformacije o važnim gorućim pitanjima u vezi s Rusijom i, uopšte, celim svetom. Informacije se često plasiraju anonimno, vrlo brzo i lako se šire, a teško sprečavaju i demantuju, što omogućava i olakšava manipulaciju.

- Ubijanje, diskreditovanje i vređanje ljudi u virtuelnom svetu nikada nije bilo lakše - objasnio je pisac Grigorij Sviriski. - Sve je kao u video-igri: ne vidite raskomadano telo neprijatelja, niti njegov pogled. Uništiti nečiji život moguće je uz samo nekoliko klikova mišem.

POZNATO je da pod uticajem emocija - humor, ljutnja, jaka radost, afekat, smeh - čovek može prihvatiti informacije i doneti odluke koje ne bi u normalnim okolnostima.

- Postoje psihološki filteri koji sortiraju informacije - kaže Stojičević. - Iskustvo, shvatanje dobra i zla, moral, poštovanje zakona i logika zaustavljaju i odbacuju nepravilne informacije. Filteri se, međutim, mogu neutralisati na nekoliko načina. Uz pomoć emocija, štetna informacija može ući u proces donošenja odluka. Donošenje odluka i razmišljanje su veoma naporan proces za organizam, tako da čovekov razum štedi energiju time što prepoznaje ranije spoznate pojmove i odnose i lakše ih propušta kroz misaone filtere bez detaljnih provera. Čak i ako ove informacije protivreče svemu drugom. Jer, ako čovek vidi nešto što već poznaje, ne uključuje logičku proveru.

U INFORMACIONOM ratu koriste se i psihološki efekti, a najefikasniji su "efekat prve ljubavi" - gde se po automatizmu veruje onome što se prvo sazna, "efekat stada" - kada čovek instinktivno veruje u ono u šta mnogi veruju, "socijalnost informacije" - kada čovek više veruje drugim ljudima nego agencijama ili saopštenjima, efekat "drž'te lopova" - kada je dobro optužiti prvi, jer ko se pravda taj je kriv, "negativan efekat" - kada se više veruje negativnim informacijama, i "vizuelni efekat" - kada se više veruje informacijama koje su praćene ilustracijama ili video-materijalom.

- Upravo na ovim izvorima informacija se specijalizuju "bot-mreže", "trol-mreže" i "algoritmi rejtinga" na internetu - kaže Stojičević. - Mnogostruko ponavljanje iste priče kod čoveka stvara utisak da "svi tako misle" i aktivira se "instinkt stada". Prva se usvaja informacija na vrhu rejtinga, efekat "prva ljubav" i sve kasnije informacije se orijentišu na nju, a stvaranjem iluzije značaja informacije korisnici nesvesno i polako počinju da prihvataju željeni mentalni sklop i stavove. Cilj ovakvog informacionog rata je uvek samo jedan: servirati čoveku određenu ideju i usaditi mu mimo psiholoških filtera koji ga brane u normalnim okolnostima.

FABRIKE TROLOVA I KREMALjSKI KOMIČARI

ČUDOVIŠTA, koja u pričama i legendama prouzrokuju razne štete, postoje i u virtuelnoj stvarnosti. Oni su internet-trolovi. Ima ih svuda. Anonimni su i često zlobni. Prave probleme na forumima, društvenim mrežama i sabotiraju blogove. Njihov cilj je - ometanje komunikacije na internetu. Neki od njih čak vređaju učesnike diskusija ili izbacuju rasističke parole. Trolovi sve znaju bolje, gunđaju, nerviraju, gnjave... U Rusiji postoje "fabrike trolova", koje su specijalizovane za slanje kritičkih i nepoželjnih komentara "Foks njuzu", Si-En-Enu", "Hafington postu"... A jedan od najnovijih izuma ruske propagande su "Kremaljski komičari". Njihov zadatak je, ako ne da diskredituju, onda bar da ismeju političare koji nisu u dobrim odnosima s Kremljom.