MALIŠANI iz naselja Altina nemaju gde da se igraju! Opštinsko zemljište namenjeno za izgradnju igrališta zaraslo je u korov visine dva metra, a planovi o izgradnji dečjeg parka su ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Ljuljaška, klackalica, jedan tobogan i bazen sa peskom - maštanja su mališana, ali i njihovih roditelja koji žive u ovom delu grada. Oni tvrde da im se deca igraju na ulicama, koje su prometne i kojima prolaze šleperi, te da su prinuđeni da decu svakodnevno automobilom ili autobusima vode u parkove udaljene i po deset kilometara.

- Moje dete se ni na ulici ne igra, jer je opasno - priča Katarina Stojković, majka jednogodišnje devojčice. - Od opštinskih vlasti već smo nekoliko puta zahtevali da nam makar asfaltiraju neki deo poljane kod crkve, da kolica sa bebama ne vozimo pored glavne saobraćajnice. Deca nam ne odrastaju u okruženju primernom njihovom uzrastu i interesovanju, a sve što tražimo je nekoliko sprava za igranje.

Na opštinskom zemljištu, u blizini crkve urbanističkim planom predviđeni su i sportski tereni i dečji park. Na tom prostoru, započeta je i izgradnja neophodnog vrtića. Radovi su stali 2008. godine, iako se svake jeseni traži mesto više u jedinom vrtiću koji postoji u naselju Altina.

- Naša deca, ukoliko se ne igraju na ulici, onda su prinuđena da se igraju po rastinju oko nedovršenog vrtića. Tu je jako opasno. U visokoj travi nalazili smo špriceve, jer se uveče u započetoj građevini sakupljaju narkomani - kaže Nikola Jovanović, otac dvojice dečaka.

VRTIĆ “MILICA“ DRŽAVNI vrtić „Milica“ jedini je u zemunskom naselju Altina. Objekat se već šest godina nalazi u prostorijama kompanije „Ktitor“, kojoj je grad Beograd dužan da plaća, prema desetogodišnjem ugovoru, mesečnu zakupninu u iznosu od 30.000 evra.

Pre dve godine, Opština Zemun finansirala je izgradnju terena za boćanje, namenjenog penzionerima. Osim izgradnje terena, meštani tvrde da je veliki novac uložen u izgradnju nepotrebnih betonskih tribina oko terena. Ove godine teren je dodatno obnavljan i dorađivan.

Nadležni iz Opštine Zemun potvrdili su da su u delu naselja Altina 1 u toku pripremne radnje da se, na lokaciji u blizini nove crkve, izgradi jedno igralište za decu sa odgovarajućim rekvizitima. Proces usvajanja urbanističkog plana Altina 2, koji je neophodan za pravno regulisanje namene površina, u toku je. Opština Zemun će pokrenuti inicijativu da se prvo uradi projekat parkovske površine na parcelama, koje su predviđene za tu namenu, a zatim i da se pristupi njegovoj izgradnji.Vera Pospišil (58) penzionerka

Najveći problem je kanalizacija, koje uopšte nema. Prevoz je jako loš, saobraća na pola sata, a poslednji autobus saobraća do 22.30. Dečja igrališta su veliki problem, jer se naša deca igraju na ulici ili oko crkve.

Dušan Mihajlović (37)programer

Nemamo nikakvo igralište za decu, a ni kapacitet vrtića nije prilagođen broju dece iz ovog naselja. Nedostaju i trotoari, bolje regulisan saobraćaj u okolini škole i vrtića, ali se ni kanalizacija ne sme zaboraviti.

Petar Vladičić (66)auto-mehaničar

Ovo naselje vapi za novim vrtićem, odnosno za rešavanjem započete gradnje novog. Moja unuka nema gde da provodi vreme sa vršnjacima, jedino u svom dvorištu. Postoji nekoliko igraonica, ali su jako skupe.

Katarina Kulićenko (33)umetnica

Makar pesak deca da imaju da se igraju, da bude neki ograđen prostor za njih, a ne da strahujemo da slučajno ne izlete na ulicu. Prevoz je dobar, nema problema, ali sadržaja za decu uopšte nema.