HOĆE li izbori, pa su nas se setili?", "Ma, kamo sreće da to urade"... bili su neki od komentara stanara zemunskog naselja Altina, posle posete i najava čelnika grada o skorašnjem početku izgradnje kanalizacije u tom naselju. Pojedini žitelji izbegli iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kažu, uzdaju se samo u sebe i komšije, kupujući skupe pumpe za ispumpavanje podzemnih voda.

Opekli su se jednom, kada su se doselili, ističu stanovnici Ulice Justina Popovića, jer ih niko nije obavestio da su tu bile njive PKB prokopane kanalima za navodnjavanje, koji su zatrpani pre njihovog dolaska. A traktore i poslednje pare su davali za placeve.

- Izgradili smo kuću sa podrumom, a onda zbog podzemnih voda morali smo da ga srušimo i podignemo novi 70 centimetara viši od prethodnog - besna je Kosovka K., koja je sa porodicom izbegla iz Hrvatske i kupila plac 1995. godine. - Niko nam dosad nije pomogao. Nijedna vlast. Ne verujem da će ni sada.

Našoj sagovornici je ispred podruma pumpa, koja konstantno izvlači podzemne vode da ne uđu i poplave kuću u kojoj živi 11 članova njene porodice.

- Ovo nam je sedma po redu - broji i negoduje Kosovka K. - Svaka košta oko 8.000 dinara. Služe jedno vreme, pa crknu i onda mora da se kupi nova.

Nedaleko odatle, na Ugrinovačkom putu 22. deo, uređene kuće sa dvorištima i cvećem ne okružuju creva i pumpe, ali zato što se glavna sprava nalazi na kraju ulice.

DIVLjA MREŽA OKO 20.000 meštana i 1.000 poslovnih objekata, prema pričama Altinjana, poseduje septičke jame, dok je kanalizaciona mreža izgrađena "na divlje", u blizini Plavih horizonata, tvrde stanovnici.

- Nas desetak komšija skupilo je oko 2.000 evra i kupili smo jednu veliku - objašnjava čovek koji ne želi da otkrije ime i prezime. - Ona vodu usisava, pa ispušta prema auto-putu.

GRADE ODVOD ZA KIŠNICU

PREMA rečima jednog meštanina, 1. juna bio je najavljen početak izgradnje cevovoda do osnovne škole i okretnice linije 81. Međutim, to nije urađeno.
- To je u stvari izgradnja odvoda za kišnicu - ističe naš sagovornik. - Kanalizacija može biti započeta tek kada se donese plan za celo ovo naselje.

PLAŠE SE KIŠA I - ZMIJA

ALTINjANI strepe od podzemnih voda, kiša i - zmija! Niz obode Justina Popovića i nekoliko okolnih placeva privatnih vlasnika, trava je izrasla i više od pola metra.

- Zmija se pojavila sinoć na ulici pored kuće - uznemireno priča sredovečni meštanin. - Srećom, uočili su je i uklonili neki radnici. Plašim se najviše za decu.